Kriitiline avangard

Festivalil saab näha nii originaallavastusi kui ka klassikatõlgendusi. Eesti lavalaudadele jõuab näiteks Andrei Prikotenko nägemus Sophoklese “Kuningas Oidipusest”. Samuti etendub festivalil Mihhail Ugarovi “Oblom OFF”, mis on loodud Gontšarovi “Oblomovi” motiividel.

Ühiskonnakriitiline tükk on tugevasti orienteeritud kohalikule vene publikule, eks näis, mida arvab asjast eesti teatriüldsus. Vihjetest nii Muz-TV-le kui ka tumedate-klaasidega-mersu-kultuurile on teatritükk tiine.

Oma kaks lavastust toob Eestisse ka Moskvas tegutsev Teatr.doc, mis sai populaarseks juba tegutsemise algusaegadel. Tegemist on ulja ja radikaalse seltskonnaga, kelle kolme aasta eest lavale jõudnud “Hapnik” kujutas endast 70. aastate põlvkonna poliitiliste ja teatrialaste tõekspidamiste deklaratsiooni. Teine lavastus “September.doc” kajastab aga 2004. aasta Beslani sündmusi nimetute pealtnägijate tunnistuste kaudu.

Samuti võivad huvilised tutvuda viimaste aastate tantsulavastustega. Nii esitab Jekaterinburgi teater “Provintsitantsud” Draamateatris lavastuse “Vahtraaed. Pulmake” . Kõnealust lavastust hinnati 2001. aastal parima ballettmeistri- ja koreograafitöö auhinnaga. Etendus on loodud Igor Stravinski muusikale.

Teatrifestival

Lavastused:

•• “Vennad ja õed” (Väike Draamateater, Euroopa teater), “Kuningas Oidipus” (Teater Liteinõil), “Vahtraaed” ja “Pulmake” (teater “Provintsitantsud”), “Hapnik” ja “September.doc” (Teater.doc), “Oblom OFF” (dramaturgia- ja näitejuhtimiskeskus A. Kazantsevi ja M. RosŠtsŠini juhtimisel).

Mängukohad:

•• Tallinnas mängitakse Eesti Draamateatri, Tallinna Linnateatri ja Salme kultuurikeskuse saalis, Tartus aga Sadamateatris.

•• Festivali piletid on müügil Piletilevis. Info aadressil www.artforum.ee/ KuldneMaskEestis