Täna esilinastub Kinomajas ansambel Vennaskonna täispikk muusikavideote kassett, mida hakatakse müüma muusikapoodides üle Eesti. Videokassett “Vennaskond. Millennium” sisaldab 25 videoklippi koos üksikute sõnaliste vahepaladega. Välismaal on tavaline, et lisaks CD-le annavad artistid ja ansamblid mingi ajavahemiku tagant välja videoklippidega videokassette, kas siis kontsertülesvõtteid või spetsiaalsete stuudios tehtud ülesvõtetega kassette. Eesti artistid pole sellist toodet siiani vajalikuks pidanud. Ja enamiku bändide eluiga polegi nii pikk, et jõuaks terve kassetitäie videomaterjali kokku koguda. Vennaskond on siinkohal erand.

Neliteist aastat hittideparaadi

Vaatamata koosseisumuutustele on bänd alati äratuntav tänu solist Tõnu Trubetskyle, kes ongi kasseti idee autor ja reÏissöör. Erinevalt kasseti pealkirjast pole Vennaskonnal just aastatuhande jagu heliloomingut, kuid neliteist aastat on see bänd hitte tootnud.

“Vennaskond. Millennium” peaks äratundmisrõõmu jagama küllaga, sest iga inimene, kes on umbes kolmekümnene või noorem, on mingil ajahetkel Vennaskonda fänninud. Lava ees kontsertidel kaasa laulnud ja tantsinud ning kassette hääletuks kuulanud. Videos jooksevad silme eest mööda udused kaadrid punkaritest jäise ilmaga plaadimäel; Vennaskonna sajandast kontserdist kino Sõprus fuajees, kui klubi Hollywoodi veel olemaski polnud; tänavukevadisest Lenini sünnipäevale pühendatud üritusest; bändi hulgalistest reisidest naaberriiki Soomesse jne.

Koduvideo konkureerib profikaameraga

“Insener Garini Hüperboloid”, “Jumal kaitse Vennaskonda”, ”Kassid ja koerad”, “Pille-Riin”, “Riia mu arm”, “Kopenhaagen”, “Ootame sind pimedusemaal” tähistavad Vennaskonna loomingu erinevaid etappe, kuid on esimest korda koos ühe üllitise peal. Parimate palade kogumikku pole ansambel välja andnud, kuigi materjali jaguks sinnagi.

“Vennaskond. Millennium” sisaldab endas videomaterjali saate “7 vaprat” arhiivist, kus Vennaskond tihti nädalate kaupa esikohal trooninud. Samuti on Trubetsky pannud kassetile videomaterjali ansambli kontserttuuride lavatagusest ning mõned võtted on spetsiaalselt kasseti jaoks filmitud. Võbelevad kodukaamera salvestused vahelduvad professionaalsetega. Pildi kvaliteedi varieerumine ning lihtsate vahenditega teostatud reÏii lisab tervikule autentsuse hõngu ning jätab soovi korral võimaluse ise pildi sisse minna.