"Vahetus" on kahe abielupaari lugu. Indiaaniverd Louis Laine (Indrek Sammul) on oma "vaba lapse" instinkti järgides valmis maha jätma tema teenimisele pühendunud noore naise Marthe i (Liina Olmaru).

Kiusatusena astub pool aastat käsikäes puhtast armastusest elanud noore paari teele teine paar – elunäinud ja rikas. Kõike müüv-ostev, rahausku ameeriklane Thomas Pollock Nageoire (Jaan Tätte) pakub vabaduseusku Louis le Marthe i eest raha.

Teravate elamuste otsinguil on omakorda väljas näitlejanna Lechy Elbernon (Epp Eespäev). "Tule! Ole vaba! Armasta mind, sest mina olen armastus ja ma olen reeglitest ja seadustest prii!" ahvatleb näitlejanna Louis d. "Kui ta nutab meie ees, suurendab see meie armastust," annab naeratav naine ses näitemängus Marthe ile rolli kätte.

Kahe paari lugusid on teatrilaval nähtud sadu ja sadu. Lugusid vabaduse ja armastuse müümisest-ostmisest ning alati tasakaaluta armastusest.

Claudeli "Vahetusel" on selles küllastumuses kõik eeldused publikul pilt värskeks lüüa. Sajandi alguses kirjutatud näidendi keel on poeetiline, tegelased sümboliteni teravad.

Sümbolistlik draama ise-enesest on eesti teatrilaval haruharv nähtus. Ega suurt peale Lembit Petersoni Theatrumi "Pellease ja Meli-sande i" suurt ei meenugi.

Seega tavatu lugu ja Linnateatri huvitav näitlejanelik. Lavastab külalisena Katri Kaasik-Aaslav. Saatusliku merekalda Ameerika idarannikul om Linnateatri Põrgusaali kujundanud Krista Tool.

""Vahetus" on nagu "Arkaadiagi" väga kontsentree-ritud, ja samas juhtub nii palju," ütles Anu Lamp kahte oma lemmiktõlget võrreldes. "Kõik toimub siin ühe päeva jooksul: kolm vaatust, hommik, lõuna, õhtu. Kogu inimese elu on nagu peo peal. Inimene ei näe seda, mis on lähedal, rahmab kau-gelt. Eluks antud võimalus, mis lastakse käest libiseda, ja et alles hiljem saadakse aru, mis oli õige. Et kõik pöördub bumerangina tagasi."

Kas vahetada saab?

Jaan Tätte, Thomas Pollock Nageoire

Vahetustega loodetakse alati muuta midagi paremaks. Loobutakse millestki, et saada vastu suuremat väärtust. Vahetuse hetkel huvitab meid "asi", mida saada tahame ja liiga hilja mõtleme "asjale", mille vastu andsime.

Indrek Sammul, Louis Laine

Sõltub sellest, kes ta ise on, see kes "vahetab", ja sellest, mida vahetatakse. Kõike ei saa vahetada.