Kui palju maiustusi on lapsele liiga palju? Vastus oleneb sööja vanusest.

Reegel on lihtne, selgitab Läänemaa haigla pediaater Alge Vare: tervele ja füüsiliselt aktiivsele koolilapsele ei tee kaks-kolm kommi päevas midagi halba. Kindlasti aga ei tohi kommi ning šokolaadi pakkuda imikule ja väikelapsele. Hea isuga tervele lapsele võib mõistlikult pakkuda maiustusi kaheaastaselt. „Mõistlik” tähendab ühte kommi päevas, kuid mitte iga päev ja mitte šokolaadiga. Tordid ja koogid soovitab kogenud lastearst jätta pidupäevaks.

Enne sussi täitmist tasuks emal-isal peeglisse vaadata

Tundub karm, eriti põlvkonnale, kes kasvas, karamelli- või iirisekommide kauss laual ja kommikotinutsakas taskus. Miks ikkagi nii kategooriline maiustuste keeld?

„Väga konkreetsetel põhjustel,” loetleb dr Vare Eesti Päevalehe Lastelehele antud intervjuus. „Need röövivad söögiisu. Maiustused ja suhkrurikkad joogid soodustavad hambakaariese teket, sööjat võib vaevama hakata kõhukinnisus. Maiustused ja suhkur on energiarikkad – suureneb kehakaal.” Niisiis vaadakem peeglisse ja uurigem oma keha ja hambaid, hinnakem füüsilist ning vaimset tervist. Siis aga mingem oma lapse sussi täitma. Milline kommikogus on lapsele ohtlik, oleneb palju tema vanusest, ütleb dr Vare. „Kui koolilaps sööb ära suurema koguse maiustusi, siis tõenäoliselt on tal paar päeva iiveldus ja kõhuvalu. Väikelapse puhul võib selline söömine lõppeda oksendamisega. Tekib küsimus, kus siis parajasti lapsevanemad on, kui laps saab terve paki maiustusi üksi ära süüa.”

Mida väiksem laps, seda sagedamini on allergiahaiguse põhjus toiduallergeenides, ülitundlikkust võivad kaasa tuua kõik toiduained. On teada, et šokolaad võib olla paras allergeen, nagu ka halvaa ja mesi. Allergeenid võivad põhjustada väga erinevaid haigusnähte: atoopilise nahapõletiku ägenemist, nõgestõbe, huulte kipitust ja turset, allergilist nohu ning kõriturset, kõhuvalu.

Kui kommikott on tühi ja lapsel ilmselgelt paha olla, tasub ühendust võtta arstiga – kas ikka haigestumine on pelgalt maiustustest? „Rohkem juhtub seda, et väikelaps saab paar nädalat järjest suures koguses maiustusi – jõulupühadel näiteks –, mille tulemusena esineb nädalaid atoopilise nahapõletiku ägenemist, väljendunud kõhukinnisust, hootist kõhuvalu. Arst peaks lapse üle vaatama,” soovitab dr Alge Vare. „Jutt käib küll maiustustest, kuid oma töös ei ole ma näinud otsest oksendamist maiustuste söömise järel. Rohkem tuleb ette juhtumeid, kus kahe-kolmeaastased lapsed oksendavad pärast seda, kui on ära söönud suure koguse kartulikrõpse.”

Kas keelata alla kolmeaastastele igasugused maiustused sootuks, on lapsevanema otsus, ütleb kogenud lastearst. Alla kolmeaastasele lapsele ongi maiustuseks magustoit jogurti ja puuviljadega, jäätis või hommikuhelbed. „Arvan, et mida tervislikumalt toidab ema väikelast, seda tervem on organism kogu ülejäänud elu. Las magustoit olla üks osa söögist. Samas, komm maiustuseks võiks olla eriline üllatus – kõike võib tarbida mõistuse piires.”

Mida sussi sisse pista?
Kõige vähem tervislikud on karamelli- ja kummikommid. Need püsivad kaua suus ja kahjustavad hambaid. Puuviljad on igati parem valik. Näiteks õunas on vajalikke süsivesikuid 12%, samal ajal on õun väga oluline kiudaine ja C-vitamiini allikas. Ploomid on ka üsna suhkruterikkad ja peale selle sisaldavad C-, B- ja E-vitamiini. Värske ploom on hea magustoit just kõhukinnisusele kalduvale lapsele. Samuti võib kenasti magustoiduna serveerida pirne, porgandeid, kuivatatud puuvilju, marju. Miks mitte kraami mõistlikuks koguseks tükeldada ja panna sussi sisse vaid üks šokolaaditükike, mässituna kenasti hõbepaberisse, pael ümber. Alati jääb võimalus päkapikusussi komplekteerimisel minna üle mittesöödavale kraamile. Allikad: dr Alge Vare, toitumisnõustaja Ene Mägi