Tutvustamaks eestimaist toitu kutsus maaeluministeerium ellu traditsiooni valida igal aastal piirkond, mille toit ja toidukultuur on aasta vältel erilise tähelepanu all. 2017. aasta on pühendatud Peipsimaa maitsetele. Soovijatel on toidu­sündmuste kaudu võimalik end kurssi viia piirkonna ajaloo, kultuuripärandi ja köögiga.

Eri kultuuride segu

Enamasti teatakse Peipsi kandi toidulaualt eelkõige sibulat, suitsukala ja vähesoolast ehk malosolnõi kurki, kuid tegelikult on sealne maitsete maailm palju mitmekesisem ja tugevalt omanäoline. Kuna kaluritel on ajalooliselt olnud vähe põllu- ja karjamaad, oli neil vähem ka lehmi, lambaid ja sigu ning sealsete inimeste toit on olnud ülejäänud Eestiga võrreldes märksa kalorivaesem. Enamasti toituti kaladest ja aiast saadud köögiviljadest, millele lisati igal võimalusel võid ja piima, et roogasid toitvamaks ja rammusamaks teha.

Läbi mitme maakonna laiuva ja mööda rannaäärt Vasknarvast Värskani kulgeva Peipsimaa köök on segu eestlaste, vene vanausuliste ja setude kultuurist, kuid traditsioone ja maitseid on pärit ka vene õigeusklikelt, vadjalastelt ja baltisakslastelt. Toit pidi sobima nii vana- kui ka õigeusuliste kirikukalendriga.

Avalehele
4 Kommentaari
Loe veel: