Rõuge aleviku südamesse, kus kauplusi kahel pool teed suisa mitu, olid end sisse seadnud paar kohalikku maasikamüüjat. Mõlemad küsisid oma marjade eest viis eurot kilost. Tühjade kastide virn andis tunnistust, et müük edenes.

Võrumaa on tuntud metsmaasikate rohkuse poolest. Praegu on sealkandis nende tippaeg, ja kes head kohta teab, võib päris ruttu ämbrikese täis noppida. Rõuge Käsitöökuuri olid lapsed neid ka müüki toonud. Väike plasttops marju maksis üks euro. “Kilohinnaks tuleb umbes 30 eurot,” vastas müüja väikese arutlemise peale.

Kel Rõugest ostetud maasikad autosõidul ruttu otsa olid saanud, võis uued kaasa osta paarkümmend kilomeetrit enne Tartut Kambja külaturult. Madise talu müüs ‘Polkat’ viie euroga kilo ja ‘Sonatat’ seitsmega.

“Esimese aasta põld, ja nii on maasikad hiiglaslikud, seepärast ka hind selline,” põhjendas leti taga seisja tõepoolest korraliku tomati suurusega marjade eest seitsme euro küsimist.

Kambja ja Tartu vahel võis veel kord auto kinni pidada. Selles vabaõhumüügikohas maksid maasikad viis eurot kilo.

Tartu avaturg oli jaanipäevajärgselt tavapäraselt unine ja loid. “Rahval on pärast pidu raha otsas,” tunnistas Rannu kandist Künka talust maasikaid müüma tulnud Kaido Touart.

Kõige murelikumad olidki esmaspäeval Tartu turul maasikamüüjad. “Kui päikest ei tule ja endistviisi sajused ilmad on, läheb maasikaaeg untsu,” oli läbiv arvamus.

“Praegu pole veel hullu, kuid aina enam kipuvad nad hallitama minema, isegi rohelisest peast juba,” hindas olukorda Ülle Arna Põlvamaalt, kes müüs oma Kauksi küla Rehe talu marju. Hinnaks küsis Arna nii ‘Polka’ kui ‘Jonsoki’ eest 3.50 eurot – veidi vähem kui turu keskmine, mis jäi nelja euro kanti.

Tartus pakuti ka välismaiseid maasikaid. Saksamaa marju sai osta 3.20 ja Poola omi 2.80 euroga kilo. Aga ostjate eelistus näis kalduvat kodumaiste poole.

Valga turul müüs laupäeva hommikul maasikaid kümmekond inimest. Marjade kilogrammihinnad olid 4 ja 5
eurot.

Meelis Kivi pakkus ‘Bountyt’. Ilusad suured marjad maksid
4 eurot kilo, aga tal oli ka kastitäis väikesi, mida müüs kilohinnaga 3 eurot. Nood osteti ruttu ära.

Võrumaalt Antsla kandist müüs Kotka talu esimesi ‘Polka’ marju hinnaga 5 eurot kilo. Jaana Juhanson, samuti Võrumaalt, küsis ‘Sonata’ kilogrammi eest 5 eurot ning väitis, et saagikust kiita ei söanda.

Valgamaalt Hummulist müüs Põrga talu maasikaid perenaine Pille Mürk-Põrk. Talul on kahehektarine maasikapõld. Sort ‘Kent’ maksis 4, ‘Rumba’, ‘Sonata’, ‘Polka’ ja ‘Darselek’
5 eurot kilogramm.

“Müügilolevad marjad said valmis 10. juuni paiku,” rääkis perenaine. “Saak on üldiselt hea, ‘Rumba’ annab hästi suuri marju.” Maasikaid käib ta müümas nii Valga, Pärnu kui Rakvere turul.

Eestimaist maasikat pakuti esmaspäeval vähesel määral ka Tallinna Keskturul. Hind oli 4.50, aga magusamad ja rammusama maitsesid küll kui kõrvalolevad Poola (2.70 ja 3.20) ning Hispaania (2.80) marjad.