Dahli pärisnimi, mille all teeb ta ajakirjanikutööd, on Jan Arnald, aga see ei puutu siinkohal asjasse.
Maailmale on Dahl eelkõige tuntud kui A-rühma ehk Rootsi eliitkriminaalpolitseiüksuse lugude autor – sest seltskonnast on tehtud ka telesarjad. Eesti keeli on lugemiseks saadaval kümnest kuus romaani, kõik Mirabilia kaubamärgi all. Hääd kõik.

Kümme aastat tagasi pani Dahl A-sarjale punkti, kirjutas vahepeal üht-teist ja võitis paar auhindagi ning pidas siis pisukese pausi. Ju kogus mõtteid.

Mullu ärkas Dahl üles ning lettidele jõudis politseipaari Sam Bergeri ja Molly Blomi saaga avateos „Piirimaa“. Mis on värskusest tulvil.

Kes oleks paremad kriitikud Rootsi krimiromaane hindama, kui rootslased ise? Dahli A-rühma lood läksid lõpuks liiga kommertslikuks ja filmilikuks, kurdeti, ning tema järgmine raamatuseeria „Opcop-gruppen“ samuti, kuid „Piirimaa“ olla ehe ja võimas, kirjutati Rootsi meedias.

Intensiivne, järskude ootamatute kurvidega, kohati pisut irooniline, kuid äärmiselt kaasahaarav. Hea küll, kuritegu mida duo Berger-Blom lahendada üritab, on vinklist väljas – sarimõrvar jahib 15-aastaseid tüdrukuid ja… (kahjuks ei saa palju ette ära rääkida) – aga millises kriminaalromaanis seda ei oleks?

Sarimõrvarit on portreteeritud sellisena, nagu ta peaks olema, kuid teda jahtivad politseinikud kalduvad tavapärastest elu hammasrataste vahele jäänud põhjamaistest raamatukangelastest kõrvale. Nad on pigem ameerikalikult tegusad.

Loed ühe rootsikeelse arvustuse teise järel – hurraa Google tõlkeprogrammile! – ja üks kiitus järgneb teisele. Mõni peab „Piirimaad“ isegi vingeimaks Rootsi kriminaalromaaniks läbi aegade. See on küll veidi üle pakutud, aga esikümnesse mahub raamat küll. Paraku ei pääsenud „Piirimaa“ Rootsi 2016. aasta parima krimka valimistel isegi viie sekka. Mis on kahetsusväärne. Aga eks otsustajatel on oma nägemus.

Kui krimkafänn saab suvelugemiseks soetada vaid ühe raamatu, siis julgeks „Piirimaad“ pakkuda küll. Elamus on suurepärane. Ja loodetavasti jätkab Dahl sarja samas vaimus ning kerkib lõpuks Kepleri kõrvale ja siis ehk isegi ka mööda.