Palju me üleüldse inimesest, maailmast ja loodusest teame? Suurt midagi. Imestame, kuidas Jeesus Kristus ning mitmed teised jumalused ja prohvetid inimesi käepuudutuse või sõnaga terveks ravisid. Imestame, kui toimib platseeboefekt või õiget punkti masseerides valu kaob. Miks nii, peaks olema võimalik teaduslikult tõestada ja seda autor üritabki.

Pühad allikad tervendavad ka tegelikult, sest mida neis ikka muud tehti, kui tänapäevaseid spaaprotseduure. Ainult, et nimetus oli tänapäevasest taevalikum.

Müütidest on tuttav regeneratsioon – Hüdra näiteks kasvatas maharaiutud pead tagasi. Ei midagi imelikku, ka sisalik saab uue saba, sest regeneratsioon on looduses tavaline. Inimeselgi, muide, taastub maks kenasti, mistap Prometheus jäi ellu, kui kotkas teda nokkimas käis. Ja eks me ole sinnapoole teel, et looduse kroonile tüvirakkudest uusi elundeid kasvatada.

Selles, kui Kirke hullutas Odysseuse meeskonda ja pani nad kodumaad unustama, pole midagi eriskummalist, sest meestele söödeti tavalist ogaõuna – nii lihtne see ongi.

Ynglingite saagas räägitakse sõjameestest, kes muutusid lahingus hullunud loomadeks, tugevateks, nagu karud. Sööge punast kärbseseent ja nii juhtubki, ütleb teadus. Ning mitte ainult seen ei tee inimesest supersõdalast. Amfetamiin, anaboolsed steroidid, EPO ja beetablokaatorid annavad jõu nii sõdurile kui sportlasele.

Tarkade kivi, mis pikendab eluiga või teeb surematuks, otsitakse tänini, aga mine sa tea, äkki omal ajal teati sellest rohkem. Püha Graali olemasolu autor ei usu, kuid selgitab, kuidas on võimalik mürkidele immuunseks muutuda. Metuusala vanuseni – 960-aastaseks – me veel ei ela, kuid oleme väidetavalt sinnapoole teel.

Taevalaotus pole kaugeltki üleloomulik, loomad ja linnud oskavad ennustada, surmakoopad on olemas, armujooke keedetakse tänapäevalgi ja mehevõimu võib osta apteegis, Viagra nime all. Seega on suuremal osal maagiast teaduslik seletus olemas. Ja kui pole, siis varsti tuleb.