Mida on pisikesel Eestil, mis mahub gloobusel kärbseessu alla kenasti ära, maailmale pakkuda? Kui, siis ajalugu. Ja kus meie minevik kõige paremini välja paistab? Mõistagi vanas Tallinnas või Revalis või Lindanises – raamatu esimesed peatükid keerlevadki Eesti pealinna nime ümber – mis on kenasti säilinud. Samas pole Tallinna vanalinn midagi erilist, kui oled reisinud kordi ja kordi näiteks Itaalias, kus kohtad samavõrd iidset minevikku, kui mitte iidsemat, igal sammul. Aga vana Tallinn on meie ning suurem osa maailmast on vaimustuses.

Kui teinekord saab mõnd meie idanaabri ajalugu lahkavat raamatut võrrelda David Vseviovi legendaarse saatega „Müstiline Venemaa”, siis „Vana Tallinn...” on kui Muinsusuudised kontsentreeritud moel. Ääretult põnev lugemine neile, keda huvitab minevik.

Kust sai Tallinn nime ja kuidas on sellega seotud kuulus Jaan Koorti skulptuur „Metskits”? Kui vana on Tallinn (või Reval või Lindanise)? Kes oli Vana Toomas? Või torniehitaja Olev? Ja kas Oleviste torni ehitamisel kukkus meistreid alla nagu käbisid kuuse otsast? Miks turvavad haldjad Tallinna maju? Millised imepärased on magamistubade laed? Kuidas on lohemaod, greifid ja basiliskid seotud Tallinnaga? Või Simson, Tristan ja Isolde, Aristoteles ning kuningas Saalomon? Kus oli jõulukuusk enne, kas Tallinnas või Riias? Palju joodi iidses Tallinnas õlut, veini, klaretti viina ja konjakit? Miks tülitsesi Toompea ja all-linn? Kui vabaks tegi linnaõhk ja miks mõisahärradele vabadus ei meeldinud? Kui kindel linn oli Tallinn? Kuidas töötas raad? Miks aeti Tallinnast minema mustad mungad? Kes olid nõiad ja palju neid põletati? Ja veel palju küsimusi saavad vastuse.

Kuuskemaad lugedes ja kuulates hakkad mõtlema... Möödub sajandeid, tuleb järjekordne ajalooguru, kirjutab oma raamatu ja millest ta räägib? Kas sellestsamast vanast Tallinnast või on meie ajastustki mingi jutt puhuda? Vesta Lasnamäest ja superministeeriumist? Kas Pirital on pooletuhande aasta pärast pakkuda ka midagi muud peale kloostrivaremete? Kas Kalamajast räägitakse ikka kui lihtrahva elupaigast, mis oli täis kõrtse või lisandub midagi uut? Kas Võllamäe jääb iidseks hukkumispaigaks või on Hansapanga hoonel mingi põnevam lugu?

Ehk siis: milliseid väärtusi on Tallinn viimase poole sajandi jooksul loonud, millest 500 aasta pärast saab tuleviku-Kuuskemaa jutustada nii legende kui tõsilugusid?