Esiteks kirjuta hea raamat. Teiseks tee seda inglise keeles. Kolmandaks avalda teos digitaalselt, näiteks Kindle Direct Publishingi kaudu. Neljandaks kuluta tunde reklaamimaks raamatut sotsiaalvõrgustikes ja blogijate hulgas ning kutsu sõbrad kah appi. Kui raamat on seda väärt, siis ta müüb.

Just eelmainitud moel käitus slovakk Robert Bryndza, olles arvutisse tippinud krimiromaani „Tüdruk jääs“ ja 2016. aasta veebruaris punkti pannud. Edasine oli kui kulupõleng, hoogne ja kiire. Raamat kerkis Amazon Kindle’i müügiedetabeli esinumbriks USA-s, Kanadas, Austraalias ja Hollandis ning tipu lähedale teistes (suur)riikides. Järgnes paberväljaanne ja audioraamat ning aastaga oli kaubaks läinud 1,4 miljonit nii või naasugust eksemplari. Tõlkeõigusedki kadusid kui soojad saiad.

Küsimusele, kas „Tüdruk jääs“ on midagi erakordset, tuleb vastata: ei. Ent kas krimka on hea? Jah! Vägagi. Hoogne, põnev ja konfliktidest läbipikitud stoori, kus kange ja sitke peainspektor Erika Foster jälitab Londonis sarimõrvarit, kes on tapnud noore rikka seltskonnatibi ja lisaks kolm prostituuti.

Just vürtsitatud konfliktid – ühel pool valgus, teisel vari – annavad raamatule õige maitse. Foster, väga hea politseinik, on teinud üht operatsiooni juhtides ränga vea, mille tulemusena hukkus ta abikaasa. Ehk siis kes teda enam usaldab? Õnneks neid on – osa kolleege, üks ülemustest. Paraku leidub vastaseid märksa rohkem, mistap peab Foster ühel hetkel jätkama juurdlust omal käel.

Kui keegi kavatseb kunagi kirjutada teadustöö actionkrimkade fenomenist, võib ta rahulikult aluseks võtta „Tüdruk jääs“: kiire tempo; briljantne ülesehitus, kus pausidki kannavad ja peatüki lõpp sunnib alustama järgmist; tegelased, kes tekitavad lugejais tundeid – poolehoidu või vihkamist; pimeduses ringihiiliv mõrvar, kes annab endast lugejale märku, suuremad ja väiksemad konfliktid peategelase ja teda ümbritsevate vahel, mis on valmis igal hetkel plahvatama, kuid süütenöör kustub alati viimasel hetkel…

Mõistagi vajab hää raamat järge ning Fosteri saaga jätkubki. Juba on ilmunud kaks järgmist osa, „The night stalker“ ja „Dark water“. Kirjastus Pegasus peab tõlgetega kiirustama, sest vastasel korral korjab müügikasumi Amazon.