Aldous Huxley loob oma tähtteoses – see valiti kaasaegse ingliskeelse kirjanduse saja parima romaani sekka viiendale kohale – nägemuse inimkonnast aastate pärast. Kui rääkida lühidalt, mis meid ootab, siis...

* Uus Kristus on Ford, tegevus toimub aastal 632 pärast Fordi.

* Geenitehnoloogia abil aretatakse inimesi kastide kaupa – alfa on mõistagi eliit, üpsilon aga liinitööline, kes peletatakse loodusest ja raamatutest, andes imikutele elektrišokke, eemale. Esteetika pole temale, rügagu tööd.

* Maailm hõljub narkopilves. Tööline saab pärast tööpäeva lõppu oma koguse soma-tablette ning elu ongi ilus. Soma viib igaühe, ka alfa, eemale probleemidest ja tõelisusest. „Alati on soma olemas, et summutada pahameelt, lepitada vaenlasi, teha inimesed pikameelseks ja kannatlikuks. Kristlus ilma pisarateta – see on soma.”

* Kõik on kõigi omad, mis seksi puutub. Armastust ei ole, on vaid ihulised naudingud. Milleks armastus, see võib tekitada pingeid. Ja armastuse viljad – lapsed – toodetakse tehislikult, mistap puudub vajadus perekonna järele.

* Vabadus tähendab vabadust elu nautida. Tarbida, tarbida, tarbida. Viimne kui inimene planeedil Maa on õnnelik. Ehk siis: „Milline õnn, kui poleks tarvis kogu aeg mõelda õnne peale!”

Õnneks (või ideaalühiskonna arvates kahjuks) on olemas reservaat, kus elatakse normaalset, meie mõistes inimlikku elu. Mida „õnnelikud” õudusega vaatavad. „Vaatepilt kahest noorest naisest, kes oma lapsi imetasid, pani ta punastama ja pilku pöörama. Ta polnud kunagi varem elus midagi nii sündsusetut näinud.”

Ja siis tuleb reservaadist Metslane, et tutvuda „päris”maailmaga ning mõistagi mõtteviisid põrkuvad.

Nagu öeldud, eks me tasapisi hea uue ilma poole liigu. Kastiühiskonnad on, on ka esimene, teine ja kolmas maailm. Üpsilonid toodavad üpsilone ja alfad alfasid. Seks muutub vabamaks, peresidemeid luuakse üha vähem. Noored on aina enam hedonistid ega vaevu vaeva nägema – nad ei juhi autot ega paranda elektrijuhtmeid, sest elu on nautimiseks. Tarbida, tarbida, tarbida. Kanep – tänapäevane soma – muutub varsti üsna kõikjal legaalseks, alkohol juba on...

Näis, kuhu me sedaviisi välja jõuame? Ilmselt heasse uude ilma.