Murelikud lapsevanemad on sageduselt teisel kohal numbril 1220 helistajate seas. Sageli rahustatakse emasid, kes on beebiga haiglast koju jõudnud ja satuvad igast asjast kergesti ärevusse. Tihtipeale nad teavad, mida teha, ent vajavad oma teadmisele kinnitust.

Perearst Lauri Laas julgustab haarama telefonitoru enne, kui end muretsemisega ära vaevatakse või lapsega arstide juurde tormatakse. „Enne helista kas või mitu korda, kui et ei helista üldse,” lisab ta.

„Juhul kui laps on haige, tuleb teda ravida, mitte temaga mööda linna ringi joosta,” on ka 1220 tegevjuht Külli Friedemann päri. Sageli tahavad emad teada, kas võib haiglase lapse lasteaeda viia või peaks ta koju jätma. Haige lapsega koju jäämine võib olla vanemale raske otsus, ent kui seda esimeste haigusilmingute korral ei tehta, võib kolmepäevane põdemine pikeneda kahe nädalani. „Iga vanem tunneb oma lapse puhul ära, millal ta haigeks jääb ja märkab juba esimesi ilminguid,” usub Friedemann.

Lauri Laas selgitab, et kõige nakkusohtlikumad ongi esimesed päevad, kui nina on kergelt kinni ja vesise eritisega. Kui juba rohelised kollid ninast paistavad ja on lahtine köha, pole laps enam nakkusohtlik. Laas ergutab ka lasteaiakasvatajaid helistama, juhul kui neil on lapse tervisliku seisundi puhul kahtlusi. „Need sümptomid on kõik telefoni teel kirjeldatavad, pole vaja arstlikku läbivaatust,” lisab Laas.

Et lastega kodudes on kapid rohtusid täis, hakkavad vanemad last ravima ka omal käel. Laas lisab, et kinnise haukuva köha korral ei tohi väikesele lapsele anda rögalahtistit, eriti veel enne magamaminekut – see teeb kasu asemel kahju. „Kinnist köha tuleb ravida teisiti. Õhku tuleb niisutada, et vähendada köhaärritust. Tuleb anda põletikuvastast rohtu ja joota lapsele midagi sooja, mitte kuuma. Näiteks sooja piima meega. Juua peab lapsele andma, aga sööki ei maksa talle sisse suruda, kui ta ei taha,” õpetab Laas.

Numbril 1220 helistavad ka lapsed ise, kui neil on kodus või kooliteel midagi juhtunud. Nii jääb ära vanemate paanika, sest ega nemadki saad muud teha, kui vaid vahendaja rollis olla. Laas soovitab vanematel selle numbri kindlasti oma lapse

mobiiltelefoni salvestada, et see oleks vajadusel kohe käepärast.