Mida vastasele selles uskumatus mängus aga ei tekitata, on valu. Illusiooni valust, seda küll. Pealtvaataja peaks justkui uskuma, et wrestling’u ringis toimub midagi füüsiliselt talumatut ning et need piinavast valust meeste nägusid tundmatuseni moonutavad grimassid on ehtsad. Või siis mitte? Tegelikult pole sel suurt vahet. Vähemalt nii kaua, kuni leidub inimesi, kes on valmis oma meelt toda naeruväärsuseni jaburat sõud imetledes lahutama.

Kus mujal kui Ameerika Ühendriikides võiks olla ebainimlikult populaarne spordiala, mis seisneb lihtsustatult purunemise piirini treenitud biitsepsiga meeste kaklemises, mille käigus nad teineteist armutult kolgivad ja materdavad, ent tegelikult ikka ei kolgi ega materda küll.

Nädalavahetusel Tallinnas toimunud motomess Elumoto 2007 tõi animaalmagneetiliselt paeluvate tsiklite, motorollerite ja võrride vahele ehtsale wrestling’ule pretendeeriva vaatemängu ning reedel oli pooletunnist matši vaatama kogunenud tubli paarsada inimest.

Veri või ketšup?

Ringi keskele reklaamiti selle spordiala suuremaid kuulsusi Skandinaaviast ning peagi asusidki leigevõitu publiku ees üks roosades bokserites ja üks Ukraina eurolauliku Ruslana nahk-imagoga sell teineteisele “haiget tegema”.

Kollide esitatud rahvateater ei olnud ülearu haarav ja võimalik, et selle põhjuseks oli teadmine, et tegelikult sasivad üksteise juukseid ja jalgevahesid head kamraadid, kellel on vastasele tõsist põrgut tekitada sama palju põhjust kui vennal venna vastu rusikat tõsta. Aga show – nagu teada – must go on.

Tõeliselt ürgsed meheloomad loopisid ning “vigastasid” vastast (korraliku vaatemängu huvides kohtunikkugi) üllatavalt reserveeritult. Wrestling’ule omast kirge ja võistlejate hüsteeriani paisutatud eneseimetlust Saku suurhallis ülearu palju ei eksponeeritud. Mõni ime siis, et põhjamaiselt rahulikku eesti publikut ei suutnud grimassid “ai-ai-ai-ai, kui valus mul on” ja roosadesse aluspükstesse pugenud võistleja hammaste vahelt ilmselt kogemata nirisema hakanud veri (“See on ketšup!” hüüatas üks wrestling’u atleete kaema tulnud preili teisele) erilisse pöördesse ajada. Mehepoegade vägiteod vaadati rahuliku viisakusega lõpuni ja mindi seejärel ürituse hoopis maskuliinsemaid kangelasi – mootori kubatuuri ja bensiinipaagi gabariitidega konkurente surmavaid mootorsõidukeid – uudistama.