Pakun siis ise, et võiks olla: tugiteenus.

Igastahes võtab sinna helistades loodetavasti keegi peagi toru, katsub sinu murest aru saada, sobiva lahenduse leida ja siis telefoni teel veenda sind seda kasutama. Olles ise mitmel puhul sattunud arvutikasutajaid telefoni teel juhendama, väidaksin, et see viimane osa on eriti lõbus – umbes samasuguse elamuse saaks, kui seoks noa ja kahvli harjavarte otsa ja üritaks nii teises toas olevat viinerit süüa.

AGA IKKAGI, KES ON SEAL TEISELPOOL TRAATI? Reeglina on selleks kaks võimalust. Kõigepealt võiks võtta tööle hulga asjast arusaavaid häkkereid, aga see ei ole alati eriti populaarne lahendus. Kõigepealt tahavad nad palka, siis kipuvad kliendiga liiga pikalt rääkima (andes ühtlasi nõu kõigis muudes küsimustes) ja lõpuks ega neid nii lihtne hulgi leida olegi.

Lahenduseks on mõeldud välja hulk kavalaid süsteeme, mis põhinevad teoorial, et kõikide probleemide lahendamine on kenasti kirjeldatav plokk-skeemidena (küsi, kas arvutil saba on seinas? Kui ei, palu pista; kui ja, siis järgmine küsimus: kas arvuti sisse lülitasid?). Laias laastus kama kaks, kes sulle sealt neid küsimusi ette loeb. Ja üleüldse oleks tore, kui mõni firma sellist teenust pakuks - telefoni-tips võib ju vaadata, mis numbrile helistati, ja vastata sellest sõltuvalt kas ”Arvutiteenindus!”, ”Pank!” või ”Koerte värvimine!” ning asuda sobivast kaustast küsimusi ette lugema.

MUIDE, REEGLINA SEE MUJAL MAAILMAS NII KÄIBKI. Ja ausalt öeldes on sellist teenust võimalik kasutada ka Eestis, terminiks harilikult callcenter ehk kõnekeskus.

Ah et miks ma sellest kirjutan? Põhjus lihtne – kui sa ei tea, mis teisel pool toimub, siis võid täiesti ilmaasjata ennast lillatriibuliseks vihastada, kui sult hakatakse resoluutselt nõudma mistahes probleemi puhul kontrolli, kas ikka stepsel on seinas (ja ”pole oluline” ei ole nende skeemis aktsepteeritav vastus).

Ja samas katsu nautida neid väheseid juhtumeid, kui helistad helpdeski ja seal teisel pool vastab tõeline proff, kes tabab poole lause pealt ära, milles viga, ja suudab sulle lihtsas maakeeles öelda, kuhu tuleks mida pista.