Partner pole süüdi

Nii naljakas, kui see ka ei tundu, pole armukadedus seotud partneriga. “See tunne on inimeses endas ja teisel pole sellega otseselt mingit pistmist,” lisab Niit. Kõige paradoksaalsem on see, et partner ei saa armukadeduse vähendamisele kuidagi kaasa aidata. Üritagu ta mistahes veenvate argumentidega vastupidist tõestada, saab see teise poolt hävitava hinnangu – valetad, püüad hämada.

Lahenduseks pakub Niit abi väljastpoolt – paarinõustajailt ja psühholoogidelt. “Meie ülesanne on ühiselt välja selgitada, mis on toonud kaasa sellise enesehinnangu languse ning leida lahendusi enesehinnangu tõstmiseks ja toetuseks,” ütleb Niit. Hästitoimiv paarisuhe on Niidu sõnul parim tugi enesehinnangule, sest see sisaldab sõnumit – mina olen oma partnerile parim ja ihaldusväärseim. Kindlasti aga ei sõltu täiskasvanud inimese enesehinnang partnerist ega tema käitumisest.

Enesehinnangu langus on paratamatu ka siis, kui selgub, et partner on teid petnud. Niidu sõnul tulevad sellises olukorras mängu hoopis uued tunded, rängim neist on usalduskriis, mis võibki paarisuhte murda. “Selline olukord on hiiglaraske mõlemale poolele,” ütleb Niit. Üks pooltest peab toime tulema pettumuse ja kindlustunde kaotusega, teine raske süükoormaga. Sellises olukorras on Niidu sõnul mõistetav, et kiputakse partneri järgi nuhkima ja tõendeid otsima. Paraku pole sellest kasu. Paariterapeudid aitavad pooltel sügavast august välja ronida, hinnata oma suhte kandvaid talasid ning võimalusi usalduse uuesti ülesehitamiseks. Niidu sõnul on see raske ja vaevaline, aga võimalik.

Doktor Ragnar Beer Göttingeni psühholoogiainstituudist kinnitab, et ta pole näinud inimest, kes armukadedusest täiesti vaba oleks. “Armukadedus on suhtes täiesti normaalne. Tähelepanuväärne on see, et madala enesehinnanguga inimestel on see suuremaks probleemiks,” ütleb ta ajakirjas Emotion.

Hiljuti viis instituut läbi uuringu, mille käigus lasti paaridel täita seksiteemaline test. Uuriti, millised on kummagi ootused voodis. Seejärel lasti paaril teineteise vastuseid lugeda. Mõne aja pärast uuris instituut, kas testis osalejad ikka veel armukadeduse käes vaevlevad? Kolmveerandil oli see probleem lahenenud. Ragnar Beer tõlgendab neid tulemusi sellega, et kui teatakse oma partneri seksuaalseid vajadusi ja suudetakse neid täita, on oluliselt vähem põhjust võimalikku konkurentsi karta.

Kindlustunde kadumine

Kölni paariterapeut Gerhild von Mülleri sõnul hiilib armukadedus ligi siis, kui kaob kindlustunne, et partner meie väärtusi hindab. “Armukadedus pole tunne omaette, pigem on see reaktsioon. Refleks tõsiasja osas, et suhtes ei klapi kõik,” ütleb ta.

Von Müller soovitab situatsioonides, kui armukadedus pead tõstab, seda partneriga kohe arutada. “Äkki tunneb just tema end hüljatuna ja teil pole sellest õrna aimugi. Armukadedus on seega hea võimalus suhteid klaarida.” Normaalne armukadedus on von Mülleri sõnul kohal selleks, et teid üles äratada ja suhteprobleemid lauale tuua. Muul juhul on tegu neurootilise armukadedusega, mis on seotud mineviku raskete haiget saamistega ja sellisel juhul on abiks psühhoteraapia.

Armukadeduse taga peidab end ebakindlus, ettekujutus, et me vajame ilmtingimata partneri armastust ja tähelepanu. Kõike nähakse ülepaisutatult negatiivses võtmes. Elav kujutlusvõime maalib juba partneri hilinemisel ette pilte petmisest. Läheb naine oma sõbrannadega välja, on see mehele märk sellest, et teda ei armastata.

Inimesed, kes usuvad endasse, on teadlikud oma tugevustest ja nõrkustest, on armukadeduse suhtes vähem vastuvõtlikud. Enesekindlad inimesed on õppinud oma rahulolu eest ise hoolitsema. Armukadedad inimesed vajavad aga vastupidi just teiste heakskiitu.

Soovitusi armukadedatele

•• Arutage oma partneriga, milliseid vabadusi te teineteisele lubate.

•• Ärge võimendage süütuid olukordi üle. Ärge koormake teineteist etteheidetega, nii annate te oma partnerile mõista, et ta on vaba. Seeläbi suureneb alateadlikult tema kiindumus teie suhtes.

•• Andke oma partnerile aeg-ajalt mõista, et teiegi silmis on mõni võõras võluv.

•• Teie enesehinnang ei tohiks sõltuda vaid partneri soosingust. Tegelge hobidega, asjadega, mis teile huvi pakuvad, suhelge sõpradega. Mida rohkem rahul-olu te elust leiate, seda vähem sõltuv olete oma partnerist ja seda harvem ründab armukadedus.