Suur osa ameerika autojuhtidest tegeleb sõidu ajal kõikvõimalike tähelepanu kõrvale juhtivate tegevustega, selgub USAs tehtud uurimusest.

Autoraadiot krutib sõidu ajal kaheksa ameerika autojuhti kümnest, kirjutab Helsingin Sanomat. Raadiojaamade vahetamine on sõidukit juhtides tavaline ega kätke suurt ohtu. Küll aga telefoniga rääkimine, mida teeb 73% juhtidest, ning rooli taga einestamine (68%). Telefoniga lähetab tekstisõnumeid liikluskeerises 19% ameeriklastest ja 5% loeb sõidu ajal e-kirju.

Autojuhtimise ajal jõuavad paljud ka enda välimuse eest hoolitseda. Sõidu ajal kammib pead 19% liiklejatest, 12% meigib ennast ja 2% ajab habet. Mõni juht ütles, et on sõites kaasreisijaga kohti vahetanud, filmi vaadanud, küüsi värvinud, beebi eest hoolitsenud või prille prillitoosi asetanud.

“Ameeriklastel on palju tegemist, kuid liialt vähe aega midagi teha. Seetõttu tehakse paljusid asju samaaegselt, kuid liikluskeerises on see ohtlik neile endile kui ka kaasliiklejatele,” tõdeb liiklusturvalisuse eest seisva ühiskondliku organisatsiooni juht Bill Windsor.

Küsitluses osales 1200 ameerika autojuhti vanuses 18–60 aastat. Neist 83% nimetas ennast turvaliseks liiklejaks.