Kõrvavalu võib olla pidev, aga esineda ka hoogude või torgetena. Pidev valu viitab koljusisesele põletikulisele protsessile. Hoogude ja torgetena esinevat valu põhjustab enamasti viiruseline või bakteriaalne haigus.

Esmaabi:

*võta valuvaigistit

*arsti juurde minekuks kata kõrvad kinni

*kõrvavalu on kergem taluda poolistuvas, mitte lamavas asendis

*kui kõrvavalu on tingitud rõhumuutusest, võib abi olla järgmisest nipist: suru nina sõrmedega kinni, sule suu ning neelata mitu korda

*trauma korral puhasta kannatada saanud piirkond ning kata seniks, kuni arsti juurde jõuad, puhta sidemega

Pöördu kindlasti kõrva-kurgu-ninaarsti poole, kui:

*valu ei taandu

*tõuseb palavik

*nohule lisandub kõrvavalu (eriti imikutel ja väikelastel)

*esineb ka kuulmis- ja/või tasakaaluhäireid

*kõrvas on võõrkeha

*kõrvatrauma puhul.

NB! Põletikulise protsessi puhul ei ole vaja kohe arsti juurde tormata. Valuvaigisti abiga võib julgelt ära oodata LOR-arsti vastuvõtu alguse. Küll aga nõuavad kiiret tegutsemist kõrvatrauma ja põletus.

NB! Ära tilguta kõrva alkoholi sisaldavaid vedelikke (nt sooja boorpiiritust). See on valus ega anna tulemust!

NB! Iseravimine on kõrvavalu puhul ohtlik! Nii võib põhjustada eluohtlikke tüsistusi. Näiteks, kui püüad ise võõrkeha kõrvast välja õngitseda, võid suruda selle hoopiski sügavamale kolju luulise osa vahele. Sealt saab teda aga kätte vaid kolju operatsiooni abil.

Lapsel valutab kõrv

Külmetushaigustega kaasneb paljudel lastel kõrvapõletik. Imiku puhul võivad sellest märku anda sagedased nutu- ja kiljumishood. Suurema lapsega on lihtsam, sest enamasti oskab ta oma murest suurepäraselt märku anda. Esmaabiks lapse kõrvavalu korral on erialaarsti konsultatsioon. Seniks, kuni jõuate tohtri vastuvõtule, kata lapse kõrvad sooja mähisega. Anna talle valuvaigistit.

Sirje Reinberg, kiirabiarst