Copperfieldi leivanumbreid – lendamist, läbi müüri minemist ja muid uskumatuid trikke – on Udrase sõnul võimalik igal vähegi oskajal mustkunstnikul teha, selleks läheb vaja aga raha ning hästi valmistatud abivahendeid. Paha ei tee ka kunstnikule abiks olev tehniliselt kõrgtasemel meeskond, kes lisaks assisteerimisele trikke välja mõelda aitab. “Kui mulle antaks paarkümmend tuhat krooni, võiksin ise samade trikkidega esineda,” kinnitab Udras.

Maailma tuntuimaks mustkunstnikuks tõusmisel on Copperfieldi kahtlemata aidanud raha, mille abil on omakorda ehitatud need imemasinad, mis aitavad maailmakuulsaid trikke laval sooritada. Copperfieldi etendusteks ehitatav lava on nii suur, et selle mahutamiseks vähendati meie suurhallis kohti 6500-lt 5000-le. “Publik seda lava nii suurena siiski ei näe, suurem osa jääb kardinate taha ning sinna ehitatakse Copperfieldi masinad,” täpsustas Makarov Muusiku pressimees Koit Raudsepp.

Illusionisti aparaadid on üks väga suur saladus. Absoluutselt kõik etenduste korraldamisse puutuvad inimesed peavad allkirjastama lepingu, kus lubavad vaikida eranditult kõigest, mida lava taga näevad. “Isegi paljunäinud Jüri Makarov ei ole sellise lepinguga kunagi kokku puutunud,” lisab Raudsepp mustkunstniku saabumisse salapära.

Erich Udrase sõnul on Copperfieldi üks kuulsamaid trikke, nimelt lendamine, tegelikult Venemaalt sisse ostetud, Copperfield on seda aga veidi ümber töötanud ja täiendanud. Mustkunstimaailmas on tavaline, et kõikjal käiakse, silmad lahti, ning kui nähakse huvipakkuvat trikki, mida selle väljamõtleja on valmis ära müüma, läheb kaubaks.

Esimene showkunstnik

Aga kui kõik trikid võiks ära teha iga keskmine mustkunstnik, kel vähegi raha on, siis miks just Copperfield üleilmse kuulsuse on saavutanud? “Sest tema oli esimene, kes tegi sellest lavastuse, suure show, kus iga detail on hästi läbi mõeldud ja kaasa mängima pandud,” põhjendab Erich Udras. “Pealegi on tema isik väga hea ja artistlik, ta suudab juba oma silmadega viia publiku sinna, kuhu tahab.”

David Copperfieldi kuulsamad trikid

Kaotas vabadusssamba

Põgenes vanglast

•• Mustkunstnik on publiku

silme eest kaotanud ära lennuki, kuulsa New Yorgi Vabadus-

samba ning seitsmekümne-

tonnise Idaekspressi

vaguni.

•• Copperfield lendas üle Grand Canyoni ja põgenes esimese inimesena kunagisest kurikuulsast vanglast Alcatraz.

•• Ideest valmimiseni läheb

illusionistil triki jaoks aega keskmiselt kaks ja pool aastat.

“Lendamine” võttis aga seitse aastat ettevalmistusi.

Tükeldas miljonilise kaardi

Alustas 12-aastaselt

•• Kuigi Copperfieldi tuntakse peamiselt meisterliku illusionistina, on ta kõrgtasemel ka käteosavustrikkides. Ühes oma trikis tegi ta tükkideks ja siis jälle terveks enam kui miljon dollarit väärt oleva Honus Wagneri pesapallikaardi. Trikki jälgis närviliselt selle omanik hokitäht Wayne Gretzky.

•• Copperfield on seitsmel korral esinenud Ameerika Ühendriikide presidentidele. Mustkunstnikuna esinemist alustas Copperfield 12-aastaselt. 16-aastaselt andis ta New Yorgi ülikoolis maagiakursust.