Toomas Helin oli tavaline Pärnu tänavakakleja, kes vanglahirmus välismaale põgenes. Nüüd on tal Lõuna-Hispaanias basseiniga villa ja hirmkallis Ferrari, ta kuulub Vene maffiapesaks nimetatud Marbella linna allilmajuhtide hulka.

Linnas, mida Hispaanias tuntakse kunagise kuurortlinna asemel Vene maffia keskusena, elab 100 000 inglast, 40 000 soomlast ja kümneid tuhandeid venelasi. Kohaliku ajakirjanduse hinnangul asub eestlaste 60-liikmeline kogukond Marbella allilmas Kosovo albaanlaste järel mõjukuselt teisel kohal. Costa del Soli kuritegelikust olukorrast ülevaate andnud Prantsuse ajakirjandus trükkis allilmaliidreid loetledes ära ka eestlaste Toomas Helina ja tema sõbra Janek Kuke nimed.

Füüsikaõpetajast sai väljapressija

Helin ja Kukk on endised Linnuvabriku grupeeringu liikmed. 1993. aasta augustil seisid nad Vabaduse väljaku kõrval Harju mäel ja jälgisid, kas nende kaaslase poolt Estonian Airi kontori ette prügikasti pandud kaugjuhtimisega pomm tapab "linnukatega" sõda pidanud Permi grupeeringu liidri Taivaanetsi, kellega oli samasse kohta määratud kohtumine.

Atentaat ebaõnnestus, sest permikad nägid kiirel sammul lahkuvat pommipanijat ja jooksid talle järele. Kui põgenev pommimees "põrgumasina" plahvatama pani, olid permikad selle surmavast raadiusest väljas.

Järgnes verine arveteklaarimine, kus pedagoogikaülikoolis füüsikaõpetajaks õppinud Kukk ja tema sõber – 1980-ndatel aastatel kolm korda kriminaalkaristust kanda jõudnud Helin – ühena vähestest ellu jäid.

Mõned aastad hiljem põgenesid mehed vahistamise hirmus Rootsi, kus neid hakati peagi seostama autovargustega. Veidi enne Eestist pagemist plahvatas Pärnus elamukoperatiivis Kuldne Kodu Helina ema endise elukaaslase korteriukse ees granaat. Politsei motiiv plahvatusest oli lihtne: poja kättemaks ema sassiläinud armusuhte eest.

Rootsi Kuningriik oli meestele siiski ajutiseks varjupaigaks. Ideaalse redutamiskoha leidsid nad Hispaanias, kust kehtiva õigussüsteemi tõttu on Euroopa riikidest kõige raskem tagaotsitavaid välja nõuda.

Marbella, kus aastas soojakraade keskmiselt 19, talve keskmine temperatuur 12 kraadi ja kus päike paistab aastas üle 300 päeval, oli eestlastele sobiv elukoht ning sellest ajast algas Eesti kurjategijate vool Lõuna-Hispaania päikese ning palmide alla. Möödunud aasta kevadel elas seal keskkriminaalpolitsei arvestuste järgi 17 isikut, kes Eestis eri kuritegude eest tagaotsitavateks kuulutatud.

Eestlaste rahamasinaks Marbellas on prostitutsioon. Lõbunaistena töötavad Marbellas Eestist tantsijannade sildi all värvatud neiud. Neist paljud sõitsid sinna suurte lootustega ja naasesid võlgadesse mattunult.

Eestlastest sutenöörid tegelevad Marbellas prostituutide ekspluateerimisega. Soomes olevat nägusa Eesti lõbunaise elu kergem ja sissetulek suurem.

Teine eestlaste "kullasoon" Marbellas on narkoäri. Kui Lõuna-Hispaaniat läbib politseistatistika kohaselt 95% kogu Lõuna-Ameerikast Euroopasse tulev kokaiin, siis piisab isegi väikeste koguste vahendamisest, et miljoneid teenida.

Politseioperatsioon Baltlased

Kohalik politsei ristis mullu Marbella suurima organiseeritud kuritegevuse vastase politseioperatsiooni nimega Baltlased ja vahistas 50 miljoni USA dollari rahapesu ning pankrotistunud Vene ekspankuri palgamõrva tellimisega seostatud kümmekond Leedu ja Valgevene kodanikku. Eestlased pääsesid sellest loost puhtalt.

Ainsana oli kohaliku politseiga sekeldusi Marbellas autovargustega tegelenud eestlastel. Autod selles kuurortlinnas on aga uhked.

Vahepeal mitut Ferrarit omanud Toomas Helin sõidab praegu ringi halli värvi Ferrari Maranelloga, mille ristiisaks on vormeliäss Michael Schumacher isiklikult ja mida tehas lasi välja loetud arvu eksemplare.

Helina lähim abiline Marbellas on Eestis mitme tapmisega seostatud Imre Arakas, Mart Laari klassivend. Arakase Hispaaniasse kolimine tuli paljudele üllatusena. Vahetult enne seda kirjutas ta kapos ülestunnistuse, kus kirjeldas, kuidas Helin ja Kukk Vabaduse väljaku plahvatusega seotud on. Täna, kaks aastat hiljem naerab Arakas selle peale ja väidab, et tegu on kapo lavastusega ning allkiri saadi temalt pettuse teel.

Endine Lavakunstikateedri õpilane Arakas on eluga Hispaanias rahul. Marbellas toimuvat pöörased peod. Kõik see on teinud kuulsa kuurortlinna pidevateks külalisteks ka turva-

ärimehed Urmas Sõõrumaa, Elvo Timm, advokaat Margus Fingi, ettevõtja Märt Vooglaiu ja teised.

Marbellasse valguv Ida-Euroopa kriminogeenne kontingent muudab hispaanlased murelikuks. Kui mullu juulis saabus lennukiga Marbellasse ligikaudu 10 000 turisti endise N. Liidu maadest, siis hotellides peatus neist ainult 2500. Ülejäänud ööbisid tuttavate juures.

Marbellas öösel jalutades võib lihtsalt juhtuda, et saate tänavaröövli käest noa ribide vahele. Seetõttu soovitavad näiteks Suurbritannia ja mõned Saksa turismifirmad oma klientidel puhkus veeta kusagil mujal kui Costa del Solis.

Helin viskas vormeliäss Hilli tänavale

Marbellas elav vormel-1 eksmaailmameister Damon Hill väldib Imre Araka väitel Toomas Helinat, kes viskas võidusõitja välja videolaenutusest. Hilli ülbe käitumine ajas närvi samas videot laenutada üritanud Helina, kes endise maailmameistri vihahoos tänavale viskas.

"Nüüd on selline naljakas olukord, et kui Hill näeb Helinat kuhugi sisenemas, siis sätib ta alati end sealt kiiresti lahkuma," rääkis Marbellas elav eestlane.

Risto Berendson

Lao sunniti Marbellast lahkuma

Marbellas elav Imre Arakase viha Eestis allilmaga seostatud ärimehe Meelis Lao vastu ei lasknud Hispaaniasse puhkama sõitnud Laod Marbella võlusid nautida, sest Arakas tegi talle hotellituppa tapmisähvarduse.

Marbellasse oma naisega puhkama sõitnud Laod juhuslikult eemalt näinud Arakas jälitas viimaseid salaja kuni nende hotellini ja uuris välja Lao toanumbri.

Laole numbrituppa helistanud Arakas teatas otse, et Lao võiks olla veidi ettevaatlikum ja vähemalt oma hotellitoa kardinad ette tõmmata. Muidu võivat mõni kuul teda akna kaudu üllatada. Tapmisähvardust tõsiselt võtnud Lao lahkus Marbellast Eesti suunas esimese lennukiga.

Risto Berendson