Silla sõnul on juba selleks hooajaks turule toodud senisest suurema toimeainega OFF. “Trend on küll selline, et tooted muutuvad üha kangemaks, tootjad üritavad sääskedega kaasas käia.”

Sääsetõrjevahendite müüjad teevad igal aastal käiberekordeid ning müüvad ühtviisi hästi üle Eesti. “Tegemist on väga kasuliku äriga,” möönis Sild. Selle aasta mais osteti 45 000 OFF-i 50-milliliitrist pudelit, mis on möödunud aasta samast perioodist kolm korda rohkem. Juunis müüdi lisaks veel 50 000 pudelit. Tõrjevahendite hind jääb vahemikku 35-45 krooni.

Aplad sääsed lendavad Eestis ringi veel vähemalt augusti lõpuni, kuna jaanipäevani kestnud põud on asendunud sääskedele sobiliku niiske kliimaga. “Tavaliselt on tõrjevahendite müük jaanipäevaks läbi, kuid sellel aastal see veel kestab,” kinnitas Sild.

OFF-i 11 toodet on Eestis haaranud kindla juhtpositsiooni, moodustades turust eri hinnanguil 90 protsenti. Üldse tegutseb Eestis sääskede tõrjumise vallas alla kümne ettevõtte, kuid konkureerivaid tooteid lisandub pidevalt.

“Meie poolt maaletoodav kaubamärk KAPO pole veel nii tuntud, et OFF-ile tugevat konkurentsi pakkuda,” lausus Küllike Mats hulgimüügifirmast AbeStock.

“Sellel aastal andis põud endast väga pikalt tunda, sääsed ilmusid alles esimeste sadudega,” ütles Mats. “Müüsime küll sääsetõrjevahendeid kauplustele, kuid raskusi oli sealt edasi müümisega. Nüüd on sääsed olemas ja kohe on hakanud ka kaubad liikuma.”

Mats lisas siiski, et vaatamata pikale kuivaperioodile, on selle aasta müük olnud läbi aegade kõige edukam.

AbeStock müüb vaid ühte toodet, mis on mõeldud kehale, riietele või juustesse määrimiseks. Iga aastaga müüb firma aga rohkem elektrilisi tooteid, millel tuleb keskmiselt 30-45 öö järel vahetada täiteid. Samuti müüb AbeStock sääskede vastu suitsuspiraale. Elektriliste sääsetõrjevahendite poehind on keskmiselt 64-108 krooni.

Ainukese kohaliku sääsetõrjevahendite tootja, Orto müügidirektor Aare Puur ütles, et ka nende müük on aastaga hinnanguliselt 20 protsenti kasvanud.

Orto müüb tooteid Plix-sarja nime all. “Kasutame täiendava loodusliku tõrjevahendina nelgilõhna, mida sääsed ei armasta,” märkis Puur. “Meie pole toimeainet suurendanud, samas pole olnud ka pretensioone.” Poes maksab näiteks tõrjekreem 20 krooni.

Järgmisel hooajal toob Orto turule uue sääsetõrjevahendi, samuti ründab Plix-sari tõenäoliselt Põhjamaade eksporditurge.