Kui vaatajani jõudis Eesti Televisiooni vahendusel tänavuse eurolaulu võistlus viis minutit pärast poolt kümmet õhtul, siis telemajas algas saate tegemine varakult. Kella viiest õhtul alustatud peaprooviga tehti tubli soojendus õhtuseks finišiks, et kõik tipp-topp läheks. Euroisa Juhan Paadam tunnistas veidi enne otsesaate algust, et kõik on kontrolli all, ja sõu võib alata. Veel viimased juhised, mitteteleinimestele võõrad viiped ja paar julgustavat sõna, ning juba võeti positsioonid sisse.

Eurolauluvõistlejad paigutati nn rohelisse tuppa, mis asus esinemisstuudio kõrval.

ETV-sse kutsutud külalised juhatati vastavalt soovile esinemisruumi telekaamerate ette publikuks, või kes tahtis mugavalt toolil laiutada, pidi leppima stuudioesise teleekraaniga, mis oli muudetud nn ühiseks telekatoaks.

Külaliste seas oli mitmeid “muusikakriitikuid”, kes laul-laulu haaval kommenteerisid, lahkasid ning muljeid jagasid. “No see ei lähe üldse mitte, ja mis need sõnad siis tähendama peaksid...” arvustas nüüdseks võidulaulu sõnade autor Jana Hallas isekeskis Ninja-Piretiga. Kuid oli ka neid, kellel kriitikameel puudus ja iga loo saatel kohe jala kepslema võttis.

Palavaimad emotsioonid, aplausi ja kiidusõnad pälvisid “telekatoas” Inese laul “Iseendale”, Noorkuu a capella sõpradest ja nääpsukese Meribel Müürsepa tantsulugu “Mr Right”. Laulupalade vahele jooksnud vaheklipid olid samuti menukad ning pälvisid mitmel korral vaatajate palava naerupuhangu, vilepasuna ja kommentaari: “Kes need küll sinna vahele leiutas, väga vinge!”

Üllatunud võitjad

Rahvusvahelise žürii hääletamise ajal valdas stuudiot vaikus ja pinge. Sosistati üksteisele midagi kõrva. Viimase žüriiliikme hindamine pani kohalviibijate hinged kinni, kõik põrnitsesid ekraanile ja hoidsid oma lemmikule pöialt.

Nii mõnelegi üllatusena tulnud Eesti eurolaul 2006 “Through My Window” vallandas ETV salvestusstuudios hetkelise vaikuse, seejärel mõningase nördimuse: “Ei või olla, mis jama see nüüd on!” ja paljude rõõmuhõisked. Rootsist kaasa elama tulnud Sandra fännid lehvitasid oma rahvuslippe ja rõõmustasid.

Juba ootas euroisa Juhan Paadam, ikebanad süles, äsja selgunud Eesti eurolaulu võitjaid. Vaikus võttis taas maad, mõned kommentaarid, pettujad ja rõõmustajad embasid üksteist. “Ja nii, tulevad!” Võitjate tandem ilmus mustast koridorist, esinejate hubasest toast esinemistuppa, üliõnnelik särav Sandra hüppas lavale, võidurõõmutses pisut ja vaatas kaaslauljatega tõtt. “Mis nüüd siis?!” Hetkelise kohmetuse lavalaudadel lõpetas lava suunas jooksnud telemees, kes värskele võitjale mikrofoni ulatas, ning võidulaul kostis taas.

Laul lauldud, suunduti alla telemaja kohvikusse, kus ootas ees lookas laud hea-paremaga. Ja muidugi õnnitlused.

“Through My Window” üks autor Pearu Paulus oli meeldivalt üllatunud ning pidas oma suurimateks konkurentideks just esimeste hulka jõudnud Inese ja Meribeli esitatud laule. “No võitma tulime me ju kõik, aga ausalt öeldes tuli see küll veidi üllatusena. Mis siis nüüd ikka, hakkame valmistuma Ateenasse sõiduks.”

Särav Sandra oli aga õnnest sõnatu ning tal jätkus kõigele ja kõigile vaid kiidusõnu. “Sandraga on meil tõeliselt vedanud, ja eks üks meie võidu põhjuseid oli just särtsakas ja tugev esineja,” arvas Pearu Paulus.

“Tegelikult on see ju selline tüüpiline eurolugu, mis peabki olema haarav, tempokas ja kiirem,” arvas viisilooja Paulus.

Lootused olid suuremad

Publiku lemmikuks tunnistatud viimane võistluslaul “Mr Right” võlus esitaja Meribel Müürsepa meelest oma siiruse, armsuse ning romantilise kõlaga. “Paljud on öelnud, et olime ainsad, kes kandsid võluvalt oma seelikud välja,” teatas Meribel. “Arvan, et hääletajad olid ennekõike sellised nooremad, kooliealised. Kuid eks kindlasti ka vanemad televaatajad.”

Oma kaotuses eurolaulu tiitlile Meribel enda sõnul suurt pettunud ole, kuid Ateenasse võistlema kibeleks ka tema. “Võitis ju tüüpiline eurolaul, mis kindlasti suuri tegusid teeb. Julgen arvata, et see jõuab finaali kindlasti, isegi kümne parema sekka. Inese lugu oli ka väga kena, selline teistmoodi, mitte siis niivõrd eurovisioonilik, kuid väga armas.”

Eurovisiooni tegijatel oma lemmik või soosik puudus. Saatejuht Marko Reikop tunnistas, et soosikuid temal kui saatejuhil pole, ega saaks ka olla. “Kuna ma ise olen siin selle melu sees pidevalt, siis ei saa ma kahjuks või õnneks ühtegi teisele eelistada. Võidab minu jaoks alati parim. Ja kes on parim rahva või žürii meelest, on ka parim ETV-le ja mulle,” rääkis Reikop.

Sama objektiivseks laulude suhtes jäi ka Eurovisiooni juht Juhan Paadam, kellele on kõik esitused ja laulud ühtviisi armsad. “Võitis see, mis võitma pidi, minul pretensioone ega arvamusi pole. Minul on kõigi üle hea meel.”

Pidu Eesti Televisiooni kohvikus läks edasi. Sigimist-sagimist oli palju. Õnnitleti võitjaid, paluti kommentaare ning sähvisid välklambid. Oli nii rõõmustajaid kui ka pettunuid. Garderoobis sättisid end õige vara minekule Noorkuu liikmed ning Reverend B, ilma et oleksid peolauastki osa saanud.

Kohvikus võitjatega vestelnud, võitu lootnud ning pettunud Ines arvas, et teine koht on eriti tobe ja just veel viimasel minutil. Lootused olnud suuremad.

Tänavune eurolaulude valimine erines rahvusvahelise žürii valikust ka selle poolest, et finaalvoorus oli neli tellitud lugu: Priit Pajusaarelt, Mikk Targolt, Ivar Mustalt ja võitjaloo ühelt autorilt Alar Kotkaselt.

Eesti võidulaul “Through My Window” kõlab Eurovisiooni 51. lauluvõistluse poolfinaalis Ateenas 18. mail ning edu korral ka finaalis 20. mail.