Tegelikkus on aga midagi sootuks muud kui muinasjutt, kus kõik elavad õnnelikult oma elupäevade lõpuni. Paarisuhtes tuleb ette tõsiseid katsumusi ja probleeme, ettenähtavaid elumuudatusi, kui perre sünnib laps. Keegi pole kaitstud ka ettearvamatuste eest, mis võivad tulla täiesti ootamatult ja teie elu peapeale keerata.

“Paarisuhtes on kriisid täiesti loomulikud ja ei tähenda kohe, et teie omavahelistes suhetes miski enam ei klapi. Igal paaril on oma minevik ja koos läbitakse erinevaid arengufaase, mis võivad endaga kaasa tuua tugevaid muutusi,” hoiatab terapeut Hans Jellouschek. Partnerid pannakse tõsiselt proovile lapse tulekuga, kui kahest saab äkki kolm. Sageli ei kujuta vanemad ettegi, milliseid raskusi ja pingeid lapse tulek võib tuua, olgu ta nii oodatud kui tahes.

Muutustega kaasaminek

Ka pikisilmi oodatud pensionipõlv võib kätte jõudes tähendada kohanemisraskusi uue elukorraldusega. Seepärast on oluline pidev isiklik areng ja muutustega kaasaminek, et võimalikult valutult segipaisatud tasakaal suhtes taastada.

Lisaks sellistele aimatavatele kriisidele tuleb paaril rinda pista ka ettenägematute elujuhtudega: haigused, õnnetused, truudusetus jne. “Keegi ei soovi midagi rohkem, kui et neid nendest probleemidest säästetaks. Kui midagi sellist juhtub, loodetakse raskused võimalikult kiiresti kõrvale heita ja kriisieelne olukord taastada,” ütleb Jellouschek. Mõnikord võivad tõsised kriisid suhte nii tasakaalust välja lüüa, et päästa pole enam midagi.

Jellouschek soovitab probleemidest õppida, ainult sel moel on võimalik need lahendada. Kui kriitilised elumuutused ületada, aitavad need nii isiklikule arengule kui ka paarina küpsemisele kaasa.

Näiteks poja õpiraskused ja kooliprobleemid võivad panna isa oma lapsega tõsisemalt tegelema. Isa kaasatusest võidab terve pere. Naise raske haigus võib tema mehes arendada täiesti uusi iseloomujooni. Varemalt isekas ja nõudlik mees leiab endas hoolitseva poole ja õpib ise rohkem andma. Varem kõige eest vastutanud naine õpib lahti laskma ja hoolitsust vastu võtma. “See võib viia uute teadmisteni iseendast ja viivad suhte täiesti uuele intiimsuse ja läheduse tasemele,” ütleb Jellouschek.

Truudusetus võib viia selleni, et petetu saab teadlikuks oma elamata elust. Ta hakkab otsima teed, kuidas suhtes tähelepanuta jäänud külgi taaselustada. “Tegelikult otsivad ka püsisuhtes inimesed afääri alustades armastust. Minu kogemuste kohaselt ei saa abielulõhkujaks tituleerida kohe seda, kes afääri alustab, pigem seda abielupoolt, kes pole valmis suhtes muudatustega kaasa minema,” ütleb paariterapeut professor Hantel-Quitmann.

Paarisuhe on arenev protsess seda nii eraldi kui ka paarina. Kolmanda inimese suhtesse toomisega tahab üks osapooltest tekkinud konflikti lahendada.

Jellouschek soovitab kriitilistes olukordades endalt küsida, milleks see raskus võib hea olla ja mida mul on tarvis tekkinud olukorrast õppida. “Paaridel, kes sellise suhtumisega kriisidele vastu astuvad, on suuremad võimalused säilitada lähedus. Nad avastavad oma suhtes uusi rikkusi ja seda isegi rasketes olukordades,” julgustab Jellouschek.

Tugev, ühtne perekond loob lapse arengule parima pinnase, seepärast talitavad vanemad hästi, kui nad omavaheliste heade suhete eest hoolt kannavad. Paarisuhte tugisambaks on teadmine, et ma pole üksi jäetud, vaid et me oleme kõiges koos. Ainus, mis abielu koospüsimist tagada saab, on paari ühiselt ületatud raskused ja teineteisest hoolimine.

Elu näitab, et paarisuhe võib iseenesest halvaks muutuda. Teisisõnu – taim vajab ellujäämiseks vett ja väetist. Samuti vajab suhe toitmist ja hooldamist, et kasvada ja areneda.