Armukadedust aitavad peletada päike ja männikäbid.

Pikaleveninud vallaspõlve lõpetab roosa lehviga küünal.

Üha enam inimesi usub, et selliste meetoditega võib

kannapealt rikkaks, terveks ja õnnelikuks saada.

Saatejuht Marko Reikop tunnistab, et on ka ise iidse hiina salateaduse feng shui vastu juba pikemat aega huvi tundnud, selleteemalistel kursustel käinud ja ka oma kodus mitmeid ümberkorraldusi teinud.

"Mõned muudatused on mõjunud, mõned mitte," märgib ta. "Tolmuimeja võtsin oma voodi alt ära ja praegu otsin magamisasemele sobivamat kohta. Paaris piltidest ja küünalde põletamisest pole mul abieluõnne jaoks seni kasu olnud. Kempsupoti kaane hoian alati kinni, et raha majast välja ei voolaks," kirjeldab Reikop ümberkorraldusi oma kodus. Üksnes asjade ringisättimisest pole tema arvates siiski erilist kasu, kui inimese suhtumine ümbritsevasse ei muutu.

Kergesti kasutatav feng shui on müüt

Üle kahekümne aasta Prantsusmaal tervislikke maju ehitanud Rein Weber võib end õigusega pidada feng shui maaletoojaks Eestisse. Ta hoiatab iidse salateaduse lihtsustatud käsitluse eest: "Nendes inglise keelest tõlgitud pildiraamatutes on ära toodud ainult trikkide osa. Inimene ostab tuulekella ning jääb õnne ja jõukust ootama, aga mingit imet ei juhtu."

Rein Weber usub, et raamatud koostanud inglased said matejali mõne hiina arhitekti käest, kel oli Hongkongist Inglismaale ümber asudes vähe raha. "Kõike neile võõrast kultuurist tulnud inimestele loomulikult ei räägitud," muigab ta. Mulje feng shuist kui sisekujunduse õpetusest on tema sõnul sügavalt ekslik: "Tegu on siiski hiina iidse salakunstiga. Tööle hakkab ta alles siis, kui inimene on selleks vaimselt ette valmistatud ja ennast ümbritsevad elusad ja elutud objektid energeetiliselt laadinud."

Weberi sõnul puudub see osa värvilistest pildiraamatutest täielikult. "Ma ei väida, et tehniline pool ilma vaimseta üldse ei toimi, aga mõju jääb umbes kümne protsendi piiresse," hindab ta.

Rein Weberi sõnul võib feng shui praktiseerija kodu vaadates inimese kohta väga palju öelda, seda nii mineviku, praeguse käekäigu kui tuleviku kohta: "Ükski asi sinu kodus pole juhuslik. Alateadlikult on valitud nii elukoht, asjad, mis sind ümbritsevad kui ka nende paigutus. Kõigel on oma tähendus ja mõju. See on sinu koondportree." Kõik, mis ruumis aset leiab, talletub energeetiliselt seintesse, asjadesse ja toas olevatesse inimestesse. Elus tekkivad probleemid lahendab Ruumi Puhastus.

Müstikat ei ole

Õpetuse praktiline osa kujutab endast koristustööd selle sõna kõige tavapärasemas mõttes. Ainult et kõike tehakse asjadele uue pilguga vaadates. Vanad ja katkised esemed tuleb ära visata, sest asjade "igaks juhuks" hoidmine väljendab ebakindlust tuleviku suhtes ja nii tunned end pidevalt haavatuna ja kaitsetuna. Kui jätad koristades puutumata voodialused ja vannitoa kapid, on su energiaväljas alati piirkond haige ja seisva energiaga. Kas nimetada tolmurulle voodi all seisva energia kogumiks või lihtsalt tolmuks, pole vahet. Ebameeldiv ja kahjulik on tolm päris kindlasti. Uudis pole ka see, et vesi on suurepärane puhastaja ja et elektririistadele kogunev staatiline elekter on meile halva mõjuga. Asjad, mis meid ümbritsevad, mõjutavad meie meeleolu, selle kaudu igapäeva-elu ja karjääri ning kokkuvõttes ka saatust. Kõik see mahub loogika raamidesse.

Kuid nüüd tulevad mängu feng shui võluvahendid: peeglid, kristallkerad, flöödid ja lehvikud. Rein Weberi sõnul on nende kasutamise eesmärk vaid suurendada inimese tundlikkust ja toetada vaimset arengut, kuid üle pingutada nendega ei maksa.

Rein Weber ise kuulub Mustade Mütside Koolkonda, mis püüab kohandada õpetust kaasaja tingimustega ja arvestab ka geograafilist eripära. "Me ei saa üht iidset hiina õpetust mehhaaniliselt üle võtta, sest koht ja aeg on teised," arvab arhitekt. "Hiinas voolab isegi vesi kraanikausist alla teistpidi. Tänapäeval tuleb arvesse võtta ka tsivilisatsiooni poolt tekitatud kiirgusi." Feng shui asemele on astunud geobioloogia, mis elamu projekteerimisel neutraalsesse tsooni võtab arvesse ka elektromagneetilist ja radioaktiivset kiirgust. Töövahenditena kasutab Weber nõiavitsa, pendlit kui ka elektroonilisi aparaate.

Teler ja raadio mõjutavad läbi seina

Eesti Geoloogia Instituudi direktor Anto Raukase sõnul on teadusel küllaldaselt fakte selle kohta, et inimene kui ka loom tunneb end mõnes kohas paremini, teises kehvemini. Nõiavitsa ja pendli abil on tõepoolest võimalik kindlaks määrata, kus jookseb juhe või läheb toru. Vanasti leiti just nõiavitsaga kaevule õige asukoht, kuid sellega tehakse tööd ka tänapäeval. Inimeste mõjutamine tehniliste vahenditega on reaalsus: "Skisofreenikud räägivad, kuidas naabrid neid läbi seina mõjustavad, kuid just selline mõju on raadiol ja televisioonil."

Füüsik Heldur Haldre uurib juba aastaid kiirguse mõju organismile. "Me ise ja kõik meie ümber kiirgab. Haigus ei nakka ainult pisikutega, vaid ka seda ümbritseva väljaga. Vähihaige esemed kiirgavad iseloomulikult ka peale nende omaniku surma," toob ta näiteid. Heldur Haldre sõnul kinnitavad teaduslikud katsed, et elamine "veesoone" koha peal nõrgendab immuunsüsteemi ja suurendab vähkihaigestumise riski.

Geoloogia Instituudi teadussekretär Vello Karise sõnul teadus neid kokkulangevusi veel seletada ei oska. "Feng shuil on kindlasti oma ratsionaalne tuum. Teadlased aga soovitusi ei jaga, siin algab eks-

trassensside mängumaa. Tõde on kusagil vahepeal," usub ta.

Sisekujundajad Arhitektide Liidust ja Kunstiülikoolist oma arvamust esialgu veel avaldada ei tihka.

Eestlaste oma feng shui

Seda, et ümbruse muutmisega võib mõju- tada käekäiku ja eluõnne, teadsid juba vanad eestlased. Ruumi ja esemetega seotud uskumusi on palju ja tegevusjuhised moodustasid süsteemi. Põhjused, miks just ühel või teisel moel toimiti, on tänapäeva inimesele tihtipeale hämarad. Nii nagu feng shuis, on siingi kõige tähtsam just õpetuse vaimne osa, millesse süvenemata pole maagilistest toimingutest mingit kasu.

On teada, et veel poolteise sajandi eest ehitati talumajad peaaegu eranditult põhja-lõuna suunas. Kambrid paigutati alati lõuna, rehealune põhja poole.

Voodi püüti alati asetada nii, et pea jääks põhja. Kui taheti, et hingevaakuv haige ei peaks kaua elusana piinlema, keerati voodi koos lamajaga vastupidisesse suunda.

Prügi mahajätmine ja õhtune toapühkimine tähendasid halba õnne ja vaesust. Põrandapesija pidi ka näo puhtaks pesema, et "paganad mööda põrandat ei käiks".

Enamikul majapidamisesemetel oli seos maagiaga. Värvidest on eestlased esiajast peale pidanud maagiliseks kaitse- ja ravivahendiks punast kui vere värvi ning elu, nooruse ja rõõmu sümbolit. Arvati ka, et punase värviga piiratud alale ei pääse kurjad vaimud ja sel moel võib takistada haiguse levikut. Eesti taluarhitektuuris on üldtuntud kaitsvate ja kurja tõrjuvate sümbolmärkide (hobupea, linnu) paigutamine katuse unkaaukudele. Ka särkide "avauste" (kaeluse ümbruse, allääre ja varrukasuu) kaunistusi võiks seostada taotlusega luua ohustatud piirkonnas tõke, et tõrjuda välisilma vaenulikke jõude.