Kevadel hakkavad paljud hoolitsema oma keha eest, sest eelolev rannahooaeg ennustab napimaid riideid ja jalavarje. On aga neidki, kes ka ilusaima ilmaga oma higised varbad suletud kingadesse kammitsevad, sest pilt, mis sealt avaneks, oleks kõike muud kui ilus. “Oi, kas sul on küüneseen?” küsib mõni häbematu, sest kõikjale ju jalavarjudes ei lähe. Ei see pole seen, vaid midagi sootuks hullemat – see on sissekasvav varbaküüs.

Selle väga valusa kirurgilise diagnoosi eest pole kaitstud ei lapsed, noorukid, täiskasvanud ega vanurid, ei naised ega mehed. Enam kannatavad selle all aga 12–16-aastased noormehed. Põhjusi, miks küüs hakkab sisse kasvama, on erinevaid – halvasti istuvate ja kitsaste jalanõude kandmine, küüne vigastus, peamiselt aga küüne nurkade liiga lühikeseks või ümaraks lõikamine. Tartu ülikooli nahahaiguste kliiniku dotsendi Sirje Kauri sõnul arvatakse sedagi, et mõnel juhul võib olla tegu pärilikkusega. “Probleemne on küüne sissekasvamine eelkõige seetõttu, et pärast ravi kipub see taastekkima,” lisab Kaur.

Valu annab märku

Sissekasvanud küüned tekivad enamasti suurele varbale, teistele harilikult vähem. Esimene märk probleemist on valutunne, kui vajutada küüne külgi või otsi. Kui avaramad jalanõud leevendust ei too, tasub minna pediküürija juurde. Spetsialist

eemaldab sissekasvanud küüne osa ning toestab küünt metallist klambri või mõne muu vahendi abil.

Ilusalongi Angles kosmeetiku Triin Raavi sõnul käivad sissekasvanud küünte probleemiga tema juures peamiselt vanemad inimesed. Vanusega muutub küüne kuju kaarjamaks ja sageli kiputakse neid ka liialt lühikeseks lõikama.

“Vanematel inimestel võib küüs hakata nahale suruma ka paksenemise tõttu, mis tekib küüneseenega,” ütleb Sirje Kaur. “Seega tuleks eelkõige ravida seenhaigust.” Mida kauem lastakse probleemil süveneda, seda raskem on ravi ning küüne taastumine.

Kui küüneplaat hakkab külgmisse küünevakku kasvama, on tagajärjeks põletik, sest allapoole suruv küüne nurk vigastab nahka – tekivad mäda ja veritsemine. Enamiku selle probleemiga kimpus olevate inimeste piinad lõpetatakse kirurgi noa all. Vitaclinika juhataja Sergei Sarapi sõnul on tegu üsna levinud probleemiga, mille lahendamiseks tuleb mõnikord lõigata küünevalli, mäda korral aga küüs osaliselt või täielikult

eemaldada. Raudset raviskeemi sellise probleemi lahendamiseks pole. Samuti pole garantiid, et pärast traumeerivat küüneplaadi eemaldamist see uuesti sisse kasvama ei hakka. On juhtusid, kus ka korduv küünte eemaldamine pole sellele probleemile leevendust toonud.

Hambaniit tuleb appi

Sirje Kauri sõnul on viimasel ajal hakatud küüne sissekasvu vältimiseks kasutama hambaniiti, mis pannakse küüne nurga alla ja mida hoitakse seal seni, kuni küüs on ilusasti välja kasvanud. Raviks kasutatakse veel nahale määritavaid antibakteriaalseid vahendeid, sageli korduva ja tõsise küünevallipõletiku korral ka suu kaudu võetavaid antibiootikume.