47-aas­ta­ne kol­me lap­se ema Tii­na (Tii­na täis­ni­mi on toi­me­tu­se­le tea­da) oli veel paa­ri aas­ta eest mee­le­hei­tel nai­ne, ku­ni la­si nais­tears­ti soo­vi­tu­sel en­da­le pai­gal­da­da hor­moons­pi­raa­li. Pä­rast kol­man­da lap­se sündi kümne aas­ta eest sai al­gu­se elue­tapp, mil­le üle Tii­nal en­dal kont­roll prak­ti­li­selt puu­dus. Te­ma kuu­pu­has­tu­sed muu­tu­sid eba­re­gu­laar­seks ja nii ve­re­roh­keks, et ta ei saa­nud sel ajal ko­dust lah­ku­da. „E­la­sin pi­de­vas st­res­sis ja tund­sin ju­ba et­te hir­mu päe­va­de ees,” kir­jel­dab Tii­na too­nast ae­ga. Nai­ne sat­tus tih­ti piin­li­ku olu­kor­da ku­ni sel­le­ni väl­ja, et tal tu­li töö juu­res oo­ta­ma­tult ala­nud päe­va­de pä­rast mööb­lit pes­ta.

Häi­ri­tud oli ko­gu te­ma elu­kor­ral­dus. Päe­va­de eba­re­gu­laar­su­se pä­rast ei saa­nud ta enam kor­ra­li­kult tööl käia, rei­se plaa­ni­da, ära jäid pi­kalt ka­van­da­tud kont­ser­did ja koo­li­tu­sed. Kõige enam on Tii­nal kah­ju lin­na­hal­lis toi­mu­nud Georg Ot­sa lau­lu­de kont­ser­dist, ku­hu olid pi­le­tid am­mu os­te­tud ja mil­le oo­tu­ses ta tükk ae­ga elas. Veel päev en­ne kont­ser­ti ei tead­nud ta, et sõit tu­leb ära jät­ta. „Sel­lis­tel het­ke­del mõtle­sin ki­be­du­se­ga, et mil­le eest mind nii ka­ris­ta­tak­se, mil­le­ga ma olen sel­le ära tee­ni­nud,” kir­jel­dab Tii­na ae­ga, kui menst­ruat­sioon juh­tis te­ma elu.

Puu­dus kont­roll ke­ha ja ka ene­se­va­lit­su­se üle. „Mul lõi tu­ge­valt väl­ja pre­menst­ruaal­ne sünd­room, olin pe­re pea­le pi­de­valt ku­ri.” Olu­kord muu­tus nii võima­tuks, et nai­ne kaa­lus ko­gu­ni mu­na­ju­ha­de lä­bilõika­mist. Ise­gi ope­rat­sioo­nip­äev oli pai­ka pan­dud, ent vii­ma­sel het­kel Tii­na loo­bus.

La­hen­dus tu­li siis­ki. Ju­ba viie aas­ta eest rää­kis güne­ko­loog tal­le hor­moons­pi­raa­list. Ent läks veel kolm aas­tat, en­ne kui Tii­na sel­le pai­gal­da­da la­si. Pea­mi­seks põhju­seks see, et kor­ra­ga tu­li väl­ja käia kop­sa­kas sum­ma – li­gi 2500 kroo­ni. Kui ta aga hak­kas kok­ku ar­vu­ta­ma, kui pal­ju ku­lus ra­ha si­de­me­te ost­mi­seks, sai ot­sus küpseks.

Elukvaliteet paranes

Nüüd on ta hor­moons­pi­raa­li­ga ela­nud kaks aas­tat, mee­leo­lu­muu­tu­sed on ka­du­nud, Tii­na saab võtta et­te rei­se ja käia kont­ser­ti­del nii pal­ju, kui süda lus­tib. „E­luk­va­li­teet on to­hu­tult pa­ra­ne­nud. Olen ra­hul ja pe­re on ka ra­hul.” Nüüd saab ta hak­ka­ma pe­su­kaits­me­ga ega pea end ko­gu aeg kont­rol­li­ma na­gu va­rem.

Kol­me lap­se ema Pi­ret Jõul la­si esi­me­se hor­moons­pi­raa­li pai­gal­da­da pä­rast tei­se lap­se sündi. Pi­ret ise ei tead­nud sel­lest va­hen­dist too­na mi­da­gi, arst soo­vi­tas. Va­re­malt ka­su­tas ta tab­let­te, ent tüütu oli ko­gu aeg mee­les pi­da­da, et võtma­ta ei unu­neks. „Hor­moons­pi­raal pai­gal­da­tak­se ära ja ra­hu ma­jas,” kir­jel­dab ta. Kui viis aas­tat täis sai, la­si ta spi­raa­li väl­ja võtta, et or­ga­nism saaks pu­ha­ta. Ot­sest va­ja­dust sel­le jä­re­le isee­ne­sest po­le. Pi­ret on üht­la­si hea näi­de sel­lest, et ka pä­rast spi­raa­li väl­javõtmist po­le ra­ses­tu­mi­ne min­gi prob­leem – nüüd on ta kol­me lap­se ema.

Pi­ret la­si pai­gal­da­da ka tei­se spi­raa­li. „Viis aas­tat mu­re­tut aega, mi­nu jaoks on see mu­ga­vaim la­hen­dus. Olen vä­ga ra­hul, po­le va­ja tam­poo­ne ega hügiee­ni­si­de­meid,” li­sab ta, sest te­mal lak­kas hor­moons­pi­raa­li tõttu menst­ruat­sioon täie­li­kult.

Hormoonspiraal

Tõhus vahend

Kaitse kuni viieks aastaks

•• Ainus teadaolev hormooniga emakasisene süsteem, mis kaitseb raseduse eest kuni viie aasta vältel.

•• Tõhusus 99,8–100 protsenti.

•• Haigekassa hüvitab hormoonspiraali 50% ulatuses kuni 200 kroonini. Ravimistatistika põhjal oli 2007. aastal hormoonspiraali kasutajaid (s.t neid, kellele retsept oli välja kirjutatud ja kes ravimi ka välja ostsid) 2423, mullu aga 2858.