Korrapärase kujuga ning kanalite ja dokkidega pikitud Kroonlinn on huvitav koht hulkumiseks. Just nimelt hulkumiseks, mitte kaunishingena jalutamiseks. Kellele meeldib ajaloo, hooletu kaose ja merelõhna kolmevalitsus, siis teile ongi see õige koht. Muidugi kui Venemaa tekitab allergiat, siis pole mõtet minna, sest hoolimata vägevast ajaloost satute Kroonlinnas kahe jalaga keset Venemaa argipäeva ja tänapäeva hädasid.

Mereväe ja selle vajadusi täitnud tohutu meretehase tõttu oli Kroonlinn tegelikult monolinn. 1990-ndatel oli seal peaaegu võimatu tööd leida. Üks mu Kroonlinnast pärit tuttav rääkis Peterburis, et statistika järgi olla juhtunud siis isegi selline absurdsus, et mitmel aastal jäi keskmine palk seal alla Venemaa ametlikule elatusmiinimumile.

Kroonlinna jõudes märkab igaüks kümne minutiga, et linnas pole peaaegu ühtegi uuemat ehitist. Pooled Kroonlinna majad on ehitatud veel tsaariajal ehk üle 90 aasta tagasi! Kolmveerand majadest pidavat vajama kapitaalset remonti. Kas saab siis jätta kasutamata juhust näha ja pildistada ühte kuulsat linnakest tema eksistentsi peaaegu nullpunktis, enne järgmist suurt tõusu?

Ma ei kahtle hetkegi, et Kroonlinnast ehitatakse midagi vägevat, kui ainult raha ja tahtmine taha tulevad, sest maailmas on ju palju kogemusi, kuidas konserveerida endisi suuri, kuid nüüd mõttetuks muutunud linnu-sõjaväebaase. Kultuuriturismi kohana saaks Kroonlinnast tahtmise korral tõelise Soome lahe pärli.

Presidendi abikaasa sünnilinn

Viimasel ajal olevat Kroonlinnal hakanudki juba paremini minema. Taastama on hakatud suurejoonelist Mere katedraali Ankru väljakul. Teadjad seostavad kõike sellega, et Kroonlinnas on sündinud Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi väga ettevõtlik abikaasa Svetlana.

Autoga jõuab Tallinnast Kroonlinna peagi kõigest viie tunniga, kui aasta-paari jooksul saab valmis tunnel, mis ühendab saart ja Soome lahe lõunakallast Peterburi linnas. Praegu pääseb Kroonlinna autoga ligi ainult põhja poolt, mööda 1990-ndate algul avalikuks liikluseks avatud tammi, mis ehitati Peterburi kaitseks uputuste eest. Selleks tuleb sõita läbi või ümber Peterburi linna, mis võtab aega.

Kroonlinnast leiab üksjagu Eestiga seotud kohti.

Kõige tuntum neist asub Kroonlinna peatänaval Lenini prospektil, kus majal numbriga 11/7 on siin 1886. aastal surnud Lydia Koidula mälestustahvel. 11 aastat tagasi tollase kultuuriministri Signe Kivi avatud tahvel ripub kenasti toidupoe piimareklaami ja šašlõkibaari meelitava üleskutse vahel. Sellesse raiutud salm luuletusest „Mu isamaa on minu arm” asub täiesti õiges kohas.

Kui keegi kroonlinlastest ei tea midagi meie Koidulast, siis on see puhas vaimulaiskus, sest mälestustahvel asub väga käidavas kohas.

Koidula peaks tegelikult puhkama Kroonlinna luteri kalmistul oma mehe, lätlasest arsti Eduard Michelsoni ja noorelt surnud lapse kõrval, aga Nõukogude võim lahutas perekonna 1946. aastal ja mattis Lydia säilmed ümber Tallinna Metsakalmistule.

Just Kroonlinnast alustas 1803. aastal esimese Venemaa meresõitjana ümbermaailmareisi Eestimaa mees, admiral ja maadeavastaja Adam Johann von Krusenstern. Kroonlinnas õppis ja on sinna maetud teine kuulus Eestist pärit maadeavastaja Fabian Gottlieb Bellingshausen, kelle juhitud ekspeditsiooni peetakse Antarktika avastajaks 1820. aastal. Bellingshausenile püstitati Kroonlinna 1870. aastal isegi monument, mis seisab siiani ilusti väikses pargis Sovetskaja tänaval.

Kroonlinn peaks eriti meelt-mööda olema igat masti sõjandusloo huvilistele, sest Kotlini saar ja selle ümbrus on sõna otseses mõttes täis pikitud sõjasadamat ja Peterburi sissepääsu kaitsma pidanud forte.

Kokku on Kroonlinna ümbruses 24 forti, alates 18. sajandist kuni 20. sajandi alguseni. Enamik neist on säilinud ning üsna mitmed restaureeritud ja huvilistele avatud. Kohalike väitel pidavat tegemist olema maailma põnevama fortifikatsioonisüs-teemiga. Üks paremini säilinuid on Kotlini saare lõunatipus, tulevase mandrile viiva tunneli alguses asuv Fort Konstantin.

Kus asub Kroonlinna null?

Kroonlinnas tuleb tingimata käia vaatamas nullpunkti, millest arvestades mõõdeti endises Nõu-kogude Liidus ja mõõdetakse praegusel Venemaal kõiki kõrgusi ja sügavusi.

Eesti keeles Kroonlinna nullina tuntud koht, mida Kroonlinnas kutsutakse inglise keele eeskujul footstock’iks, asub Itaalia tiigi ääres. Selle juurde on ehitatud kena väike paviljon, kus asub meretaset mõõtev mareograaf.

1825.–1839. aastani mõõdeti Kroonlinnas Soome lahe keskmist taset ja selle järel määras 1840. aastal Michael von Reineke nullpunkti, millega võrreldes mõõdetakse tänini kõikjal Läänemere riikides merevee taset. Ka Eestis.