Ootame ühel jaanuariõhtul Riia lennuväljal hilist lennukit, mis meid ·otimaale lennutaks. Eike (šoti tantsu Eestisse tooja Eike Albert-Unt) otsib välja imelike hieroglüüfidega pisikesed paberiribad ja loeb sealt välja järjekordse keerulise kohavahetusega šoti seltskonnatantsu kirjelduse. Sätime end rivvi ning hakkame ilma muusikata, ise mõttes takte lugedes harjutama. Ees ootab nädal šoti tantsu šotlaste keskel. Saame ju isegi aru, et vaid aasta harjutamist ei ole piisav, et tunda end kindlalt lapsest saadik neid matemaatilisi ja enamasti hoogsaid tantse tantsinute seas.

Edinburghis ei  jõua me veel tormisesse igapäeva sissegi elada, kui juba tantsime ühes saalis, mis meenutab meie kulunud moega kultuurimajade saale.

Ei olegi mingi kunsttükk leida ·otimaa pealinnast tavalisel kesknädala õhtul mitu tundi kestev rahvalik tantsuõhtu. Algul tantsitakse lihtsamaid keilitantse ja tekib illusioon meie suurepärasest tantsuoskusest. Õhtu edenedes see vaimustus pisut vaibub.

Järgmisel õhtul tantsime Ukraina kultuurikeskuse väikeses saalis Eestis esimesena šoti tantse õpetamas käinud ja nüüd meie reisi korraldanud toreda vanahärra Hamishi Dewari tantsurühmaga. Harjutame reisi tippõhtuks ehk laupäevaseks šoti seltskonnatantsu balliks. Inglise keeles siis scottish country dance ehk lühidalt SCD.

Meie esimene ball!

“Mõtlesin, et tänane ball tuleb üsna tüütu,” tunnistas eakas daam, kuninganna Elisabethi nimekaim, pärast meie Šotimaa reisi suurejoonelisimat tantsu-õhtut Edinburghis Trinity klubis. “Aga ei olnud! Hea ball oli: teie olite tasemel ning muusika oli hea,” kiitis ta. Eks meilegi tundus, et tõime oma rõõmsa vaimustusega tavapärastele tantsuõhtutele väikest elevust juurde. Uskuge või mitte, aga ligi paarikümne tantsu seast jäi täiesti arusaamatuks vaid paar tantsu! Ja meie armsa tantsuõpetaja, Šotimaal elava taanlanna Pia Walkeri nägu säras uhkusest: kaks korda on ta Tallinnas eestlasi õpetamas käinud ja see töö on ilusat vilja kandnud!

Šoti seltskonnatantse tantsivad lapsed ja noored, aga ka eakad inimesed. Sel ballil lõime hoogsa vahetussammu ja kiire liikumisega tantsu 80-aastaste kildis härradega.

Tallinna ülikooli tantsuõppetooli juht Angela Arraste, kes, murtud käsi kaelas, pika tantsuretke kaasa tegi, ütles peaaegu ohates: millal meie inimesed oma vanaduspõlve sellise rõõmuga veetma hakkavad?!

Üks sirge rühi ja kerge jalaga eakas proua selgitas, miks tema šoti seltskonnatantsu tantsib: lisaks füüsilisele vormile hoiab see vormis ka mõistuse. Nimelt on maailmas loodud umbes

15 000 šoti seltskonnatantsu. Hea on, kui ette juhtub aeglase sammuga tants – siis jõuab mõelda, kuhu liikuma peab, et pidevalt muutuvas rivis õigesse kohta jõuda. Enamik tantse on aga hoogsad ja neis järje hoidmine nõuab tõsist ajutööd.

Kohalikud prouad kostitavad

Pühapäeval sõidame Edinburghist seltskonnatantsu suvisesse mekasse ja maailmas tuntud golfi sünnilinna St Andrewsi. Pärastlõunane keili lõõtsa ja viiuli saatel unise väikelinna kristlike noorte maja saalis on tõesti lovely-lövli, nagu šoti daamid armsate asjade kohta ütlevad.

Pimedal õhtul ootab meid aga väike rahvamaja ühes pisikeses külakeses, kuhu tulevad kokku Giffordtowni klubi vanemad ja enamasti tantsuõpetaja kogemusega prouad-härrad. Hoogsale tantsuõhtule järgneb prouade kodust kaasa toodud hõrgutistega söögilaud. Tavaliselt rüübatakse vähemalt kolm tundi kestvatel tantsuõhtutel teed või kohvi ja näksitakse kaasa võetud küpsiseid-komme.

Esmaspäev ja teisipäev jätkuvad Edinburghis õhtuti ikka tantsides – pisikesed saalid on puupüsti täis ning raske on uskuda, kuidas kõik hoogsalt tantsu vihtuma mahuvad.

Septembri lõpus kogunevad Tallinna kogu maailmast SCD harrastajad, et pidada maha üks ehtne šoti tantsu nädalavahetus koos õpitubadega. Esimene Baltimaades.

Vaata ka:

www. vahvatants.ee/shoti/