Jõulujoont ja -temaatikat, mis vaataja harjumustega kaasas käib, pakub rahvustelevisioon, kus tänavusteks, juba traditsioonilisteks märksõnadeks võiks pidada heategevust, lapsi ja huumorit. Veidi hardamat joont jälgitakse jumalateenistuste ülekannetega (Vigala ja Jüri kirikust). Traditsioonilist heategevusprogrammi veab juba neljandat korda eetris olev “Jõulutunnel” esimesel jõulupühal, teemaks on vähk ning annetustelefon töötab juba praegu.

Samas märkis ETV programmidirektori asetäitja Salme Rannu, et traditsiooniliste saadete kõrval leiab ka midagi uut.

“Näiteks programmi vahl edastavad oma jõulusoove meie tuntud näitlejad, poliitikud. Tavapäraselt tõsimeelsem jõululaupäeva programm on sel aastal asendunud märksa lõbusama ja meelelahutuslikumaga kui muidu.” Uus lastelavastus “Jaagupi jõulud” ootab suuri ja väikesi teleteatrisõpru jõuluõhtul kell 19.

Rohkem menufilme

Rohkem rõhku pannakse ka pere- ja lastefilmidele ning menufilmidele üldse. Kanal 2 toob esmakordselt Eesti teleekraanile kassahiti, Harry Potteri esimese filmi “Tarkade kivi”, mis eetris esimesel jõulupühal. Kanal 2 programmidirektori Olle Mirme meelest koostatakse pühadeprogramm inimeste harjumustest lähtuvalt. “Kuna jõulud on ennekõike perepüha, siis üritame ka oma programmi lülitada enam just kogu perele suunatud saateid,” tähendas Mirme, kelle meelest vääriks märkimist ka jõuluerisaade “Tähed muusikas”.

Rohkelt komöödia- ning jõulufilme pakub telesõpradele ka TV3, kust saab nautida näiteks lõbusaid perefilme “Shrek” ja “Babe”. Omal kohal on ka jõuluerisaated, nagu “Rooside sõda”,

“Täiesti salajane” ning “Hoia ja keela”, jõululaupäeva hilisõhtul saab osa Phil Collinsi kontserdist, mis salvestatud Tallinnas Saku suurhallis.

Eesti Raadio

Jõulumeeleolust on kantud ka raadioprogrammid. Omanäolist ja rohkemat muusikavalikut pakub pühadel Vikerraadio, mille peatoimetaja Riina Rõõmuse sõnul on lisaks muusikale eetris rohkem kuuldemänge ja huvitavaid jutusaateid. “Jõulude ajal väldime poliitikat, edastame vähem uudiseid ning pöörame rohkem tähelepanu jõulutemaatikale,” ütles Rõõmus. Sarnaselt ETV-ga on Vikerraadio kenaks jõulutraditsiooniks saanud jumalateenistuste ülekanded kirikutest. “Eriti põnev ja omapärane, kui võrrelda eelmiste aastatega, on Neeme Raua intervjuu kahe USA-s elava eestlasega saates “Pühad suurlinnas”, mis kuuldel jõululaupäeva pärastlõunal kell 14,” lisas Rõõmus.

Põhiliselt noori haarav Raadio 2 ei jää alla oma jõuluprogrammiga, mis möödub rohkem aastakokkuvõtte tähe all. Peatoimetaja Heidy Purga leidis, et jõuluteemat kannab edasi just muusikavalik ning tavasaadete teisenemine jõulupärasemaks.

Tasub vaadata!

Laupäeval, 24. detsembril

•• 19.00 ETV Jaagupi jõulud. Jõululoo 6-aastasest Jaagupist ja uue Aabitsa tegelaskujudest on kirjutanud Jaanus Vaiksoo. Peaosades: Patrick Tall (Jaagup), Oskar Matvere (Kaspar), Maria-Netti Nüganen (Teele), Luule Komissarov (vanaema). Kaasa teevad Anne Reemann, Andres Noormets, Leida Rammo, Anne Valge, Ada Lundver, Kalju Orro, Oskar Suurorg jt. Režissöör-lavastaja Elo Selirand.

•• 19.00 K2 Tähed muusikas: Imeline jõuluõhtu. Kauneid pühi soovivad tõelised jõulutähed. Stuudios on päris jõululaps Maarja-Liis Ilus. Päkapikud Hanna-Liina Võsa ja Koit Toome. Ei puudu ka tõeline Jõuluvana.

•• 19.30 ETV Röövlirahnu Martin (Eesti 2005). Koguperefilm. Lavastaja René Vilbre.

Osades Madis Ollikainen, Kadi Sink, Andry Īagars, Ott Sepp, Piret Kalda, Maria Avdjushko, Jaan Rekkor, Lembit Ulfsak ja Juhan Ulfsak. Stsenarist Mihkel Ulman.

Pühapäeval, 25. detsembril

•• Alates 11.05 ETV Jõulutunnel. Jõulutunneli annetustelefonid: 900 7701 (25 krooni), 900 7702 (100 krooni), 900 7703 (500 krooni). Telefonid avatakse 19. detsembril kell 12 ning kasutusel 27. detsembri hommikuni.