Raskest haigusest paranemisele aitab kaasa toetav ja optimistlik abikaasa, pessimistid aga võivad haige muuta depressiivseks.

Partneri valikul tuleks panna suurt rõhku iseloomule, sest nüüd on olemas ametlikud tõendid selle kohta, et abikaasal on suur mõju teisepoole raskest haigusest paranemisele. Washington State University, Pittsburgh ja Carnegie Mellon University psühholoogiaprofessorid jõudsid sellisele järeldusele pärast 111 pärgarteri lõikusel käinud patsiendi ja nende kaasa jälgimist.

Uuriti abikaasade isikuomadusi, abieluga rahulolu ja jälgiti depressiooni sümptomeid enne ja pärast lõikust. Selgus, et kaasa depressiivsus kandus pika aja jooksul üle ka haigele, vahendab Medical News Today.

Depressioon põhjustab südamerabandust

Siiani teati, et patsiendi iseloom ja meeleolu mõjutavad nii vaimset kui ka füüsilist taastumisvõimet. See uuring tõestab aga, et ka partneri iseloom ja tujukus mõjutavad teist poolt raskest haigusest paranemise ajal. Neurootilised ja kartlikud kaasad olid suure tõenäosusega 18 kuud pärast operatsiooni nakatanud depressiooni sümptomitega ka haigeid.

Depressioon põhjustab südamehaigetele suurema tõenäosusega südamerabandust ja on ka surmade põhjustaja. Nii võib kaasa iseloom depressiooni suurenedes mõnele patsiendile saada saatuslikuks. Ärevuse ülekandumine on kahesuunaline – ka patsiendid suutsid aasta-pooleteisega nende eest hoolitsenud kaasadele oma depressiooni edasi anda.

Samas suudavad optimistlikumad inimesed haiget positiivselt mõjutada. Võtmeküsimuseks on rahulolu abieluga. Neid, kes olid oma abieluga rahul, mõjutasid kaasa ärevus ja kartlikkus vähem. Pessimism kandus üle neile, kes olid abi-

eluga rahulolematud.