Ida-Tal­lin­na kesk­haig­la gastro-en­te­ro­loo­gia­kes­ku­se ju­ha­ta­ja Triin Rem­mel tun­nis­tab, et al­ko­ho­li koh­ta po­le tal suurt mi­da­gi po­si­tiiv­set öel­da. Kui nai­ne tar­vi­tab üle 20 gram­mi ab­so­luut­set al­ko­ho­li päe­vas, mees aga üle 40 gram­mi, ga­ran­tee­rib ta en­da­le suu­re tõen­äo­su­se­ga mak­sa­kah­jus­tu­se või äge­da kõhunäärme-põle­ti­ku. Vii­mas­te uu­ri­mus­te ko­ha­selt on kind­laks teh­tud, et ini­me­sed, kel­le tar­bi­mi­ne elu jook­sul ula­tub 100 ki­log­ram­mi ab­so­luut­se al­ko­ho­li­ni, saa­vad alko­hool­se mak­sat­sir­roo­si. Al­ko­ho­li pu­hul võib nen­ti­da se­da, et te­ma liig­tar­bi­mi­ne ei mõju po­si­tiiv­selt küll ühe­le­gi see­det­rak­ti­hai­gu­se ku­lu­le.

Rem­me­li sõnul hai­ges­tu­vad meil kõhunäär­mepõle­tik­ku üha noo­re­mad. Kui va­rem oli hai­ges­tu­mi­se su­he üks nai­ne viie me­he koh­ta, siis nüüd ju­ba üks nai­ne ka­he me­he koh­ta. Al­ko­ho­li tar­bi­mi­ne võib põhjus­ta­da ka soo­leär­ri­tussünd­roo­mi, mis pää­dib hom­mi­kus­te kõhu­lah­ti­sus­te­ga.

Vii­ma­sed and­med USAst näi­ta­vad, et mõõdu­kas al­ko­ho­li tar­bi­mi­ne võib vä­hen­da­da soo­les hea­loo­mu­lis­te soo­le­kas­va­ja­te ning hi­li­se­mat soo­levä­hi te­ket, ku­ri­tar­vi­ta­mi­sel on vas­tu­pi­di­ne toi­me. Al­ko­ho­li liig­tar­bi­mi­ne võib põhjus­ta­da ka hal­ba hingeõhku ning peen­soo­le kah­jus­tust, sel­lest tu­le­ne­vat imen­du­mish­äi­ret, vi­ta­mii­ni­de ning toi­tai­ne­te puu­dust.

Nikotiiniplaaster raviks

Suit­se­ta­mi­se­ga on lood vei­di kee­ru­li­se­mad. Mit­med tööd näi­ta­vad, et suit­se­ta­mi­sest võib „ka­su” ol­la põle­ti­ku­li­se soo­le­hai­gu­se (ult­se­roos­ne ko­liit) pu­hul. See on noor­te, 20-nda­tes eluaas­ta­tes mit­te­suit­se­ta­ja­te har­vae­si­nev hai­gus. Ühe ra­vi­va­hen­di­na on ka­su­ta­tud ni­ko­tii­nip­laast­reid, sest ars­til po­le ee­ti­li­ne pat­sien­di­le suit­se­ta­mist soo­vi­ta­da.

Ka pri­maar­se sk­le­ro­see­ri­va ko­lan­gii­di­ga (sa­pi­tee­de hai­gus) hai­ge­te hul­gas on suit­se­ta­jaid olu­li­selt vä­hem kui mit­te­suit­se­ta­jaid. Sa­mas, Croh­ni tõve hai­gel (põle­ti­ku­li­ne soo­le­hai­gus) on suit­se­ta­mi­se toi­me hai­gu­se­le hoo­pis­ki äges­tav ja suit­se­ta­ja­tel lei­tak­se se­da hai­gust olu­li­selt roh­kem.

Suit­se­ta­mi­ne soo­dus­tab kõr-ve­tis­te te­ket, sest söö­gi­to­ru alu­mi­se osa sul­gur­li­has­te töö on nõrgem ja häi­ri­tud. Peen­soo­les paik­ne­vad sapp­hap­ped lii­gu­vad ta­ga­si mak­ku, mis võib viia mao­kah­jus­tus­te­ni ja sa­pi­ref­luk­si­ni söö­gi­tor­ru. On seos ka suit­se­ta­mi­se ja kaks­teistsõrmik­soo­le haa­van­di­te tek­ke va­hel. Suit­se­ta­vad haa­van­di­hai­ged al­lu­vad hal­ve­mi­ni ra­vi­le ja eelkõige nais­tel soo­dus­tab see sa­pi­ki­vi­de te­ket.

See­det­rak­ti­kas­va­jaist on suit­se­ta­jail sa­ge­da­mi­ni söö­gi­to­ru-, soo­le-, (eelkõige nais­tel) kõhu-näär­me- (tu­ge­vam seos kui al­ko­ho­lil) ning ka mak­sa­kas­va­jaid. Pat­sien­ti­del, kes suit­se­ta­vad ja tar­bi­vad al­ko­ho­li, diag­noo­si­tak­se kõhunäär­me­kas­va­jaid kesk­mi­selt 13 aas­tat va­rem kui mit­te­tar­bi­ja­tel.

Kohviga on huvitavad lood

•• Ent kohvisõpradele on meditsiinimaailmast tulnud häid uudiseid, sest uuringud on olnud üsna laiaulatuslikud. On avastatud, et kohvi tarbimine kaitseb maksa. Remmeli sõnul on alkoholiga liialdavatel patsientidel, kes tarbivad ka kohvi, maksa-analüüsid oluliselt paremad kui kohvi mittejoojatel. Kohvi tarbimine vähendab võimalust maksatsirroosi tekkeks. Eelkõige kehtib see alkohoolse maksahaiguse puhul. Ent sarnast seost pole leitud teiste kofeiini sisaldavate jookidega.

••Kuidas võiks kohv maksale olla hea? Teooriaid on mitu. Ühe võimalusena on välja pakutud, et kohvi efekt tuleneb tema toimest antioksüdantsüsteemile ning kohv on adenosiinretseptori antagonist. Võimalik, et kohvi kaks koostiosa, kafestool ja kahveool, on positiivse toimega. Kohvi joomine võib vähendada ka haigustunnustega sapikivide teket naistel.