Oma prognoosides tugineb Pindi Kinnisvara Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) ekspertide detsembri hinnangutele, mille kohaselt püsib tänavu esimesel poolaastal soodne majanduskonjunktuur. Viiendik EKI eksperte oli arvamusel, et teisel poolaastal võib olukord olla praegusest soodsamgi. Seega pole põhjust arvata, et tänavune aasta kinnisvaraturule olulisi muudatusi tooks, kuigi lõppenud aasta kiire hinnakasvu jätkumist usuvad vähesed.

Kolm esimest kuud tõid küll kinnisvarahindade kasvu pidurdumise, esimese kvartali möödudes hakkavad need aga taas hoogu koguma. Turukäitumine on sarnane 2005. aasta esimesele poolele, mil kulus samuti mitu kuud eelmise aasta lõpu hinnarallist toibumiseks.

SEB Eesti Ühispanga divisjoni direktori asetäitja Riho Unt vahendab oma ettekandes, et liiga kiire hinnatõus vähendab oluliselt kinnisvara ostjateringi. Jaanuari keskmine eluasemelaenu summa oli tänavu Tallinnas 979 000 krooni, mis eeldab, et 25 aastase laenutähtaja puhul peab pere igakuine netosissetulek olema vähemalt 12 000. Unt leiab, et spekulantidel on turule siseneda juba hilja ning eluasemelaenu tuleks võtta vaid kodu soetamiseks.

Jätkuvalt valitsevad kolme tegusama linna, Tallinna, Tartu ja Pärnu, kinnisvaraturgu uute korterite arendajad. Selle sektori pakkumiste hulk, tegijate otsused jm ulatub olulisel määral mõjutama korterite järelturgu ning koguni maade ja majade müüke. Unt lisab, et kasvuruumi Eestis veel jagub, kui võrrelda meie taset teiste Euroopa riikidega. Kui näiteks Lääne-Euroopas on keskmine uusehituse tase 2-4% 1000 elaniku kohta, siis Eestis on see olnud pikka aega alla 2%.

Pindi Kinnisvara prognoosib esimese poolaasta jooksul järelturu korteritele keskmiselt 5% ja uutele korteritele keskmiselt 10% hinnatõusu. Enimeelistatud linnalähedased piirkonnad on jätkuvalt Viimsi ja Tabasalu, kus korterite hinnatõus ületab Tallinna keskmise. Järjest enam lisandub tegevust Rae valda, mida võib lugeda viimase aja kiiremini arenevaks Tallinna lähivallaks.

Uute korterite hinnatõus jätkub teisel poolaastal, jäädes keskmiselt 15% piiresse. Kortereid tuleb rohkem müüki, müügiperioodid pikenevad, kuid ei ulatu üle 2 kuni 6 kuu.

Mägede hinnad stabiliseeruvad

Ühispanga eelduste kohaselt stabiliseeruvad mägede korterite hinnad, hinnakasv jätkub majade ja maade sektoris. Tõusujoones on eramute ehitamine Tallinna lähikonda ehitushinnaga ligi 15 000 m2, mägede korterite hinnad on praegu 25 000 m2, vahendab Unt. Majade väga kiiret hinnatõusu pidurdab piisavalt jõuka ostjaskonna puudumine.

Pindi Kinnisvara andmetel on majade turul nõutuimad nn valmismajad ja uusehitised. Majade puhul ei taheta aega ega raha kulutada tooriku viimistlemisele. Nõutumate pakkumiste osas on turul jätkuvalt mõõn – uusi maju ehitatakse müügiks vähe, sest kasumlikum on tegeleda korter- või ridamajadega. Kuristik korterite ja maade-majade hindade vahel enam kasvada ei saa. Seepärast prognoosib Pindi Kinnisvara eramutele kuni 20% ja kruntidele 30% hinnatõusu esimese pool-aasta jooksul.

Kiiret tõusu teevad läbi äripindade hinnad. Majanduskasv ja ettevõtete majandustulemused on olnud üle ootuste head. Kui varem tundsid arendajad huvi eelkõige elamuehituseks sobivate kruntide vastu, siis järjest enam suunatakse pilgud äripindade poole.