“Veemüügi tulemused juulis korvavad külma ja vihmase juuni tagasihoidlikud näitajad,” rääkis suurpudelites veemüügi liidri Saku Läte tegevdirektor Jaan Põldmaa.

Suurt käibe ja kasumi kasvu, nagu seda on suvekuudel õlletootjatel ja mineraalvee müüjatel, meil siiski ei ole, sest suvekuud on paljudel äriklientidel puhkuseperiood, möönis Põldmaa samas.

Juuli müük kerkis Põldmaa sõnul juuniga võrreldes viiendiku. “Tundub, et vesi on muutunud populaarsemaks, kuid korralikku joomisharjumust veel välja kujunenud pole,” lausus ta.

VESI TULEB 235 MEETRI SÜGAVUSELT. 1997. aastal asutatud Saku Läte pakub puhastatud joogivett, mida võtab Sakust 235 meetri sügavusest kvaliteetsest põhjaveehorisondist ning villib 11- ja 19-liitristesse pudelitesse. Neist kahest tüübist suuremaid peab Põldmaa konkurentsitult menukamaks.

“Juulis kasvas veemüük juuniga võrreldes 50 protsenti,” kirjeldas turul teise koha hõivanud konkurendi Rent a Cooler tegevdirektor Tanel Kaare veelgi mastaapsemat edu.

“Aastane loomulik kasv on sada protsenti, lagi ei tule aga niipea vastu,” märkis Kaare.

Saku Lättega samal aastal alustanud Rent a Cooler müüs 18,9-liitristes suurpudelites juulis kokku 100 000 liitrit vett, aastas müüb ettevõte 600 000 liitrit. Möödunud aasta lõppes ettevõttele kahjumiga, kuid käes-olev tõotab anda juba nulltulemuse. Vett ostab Rent a Cooler sisse Koerust.

Eestis müüakse kliendi kohta kuus keskmiselt kolm 19-liitrist pudelit vett, üldjuhul tellitakse vesi koos jahutusseadmega.

“Meie teenuse eeliseks on asjaolud, et taara ei jää kuhugi vedelema ning vesi tuuakse tasuta koju või tööle kätte,” rääkis Põldmaa.

ETTEVÕTTED ÜLEKAALUS. Klientuuris domineerivad selgelt ettevõtted. Rent a Cooleri 2000 kliendist vaid 50 on kodutarbijad. “Eraisikud on ka üks suuremaid arengusuundi,” lisas Kaare.

Eesti turul pakuvad suurpudelites allikavett ning aparatuuri selle juurde neli ettevõtet, neist kaks esimest on üle-Eestilise haardega.

Kaare sõnul juhib 60-protsendilise turuosaga Saku Läte, oma firma Rent a Cooler paigutas ta teiseks 30 protsendiga ning Tallinnas ja Harjumaal tegutsevale ettevõttele Vesiserv jättis kümme protsenti.

Neljandana turul tegutseva veemüüja Gloria Vesi juhataja Aili Tanvel peab siiski enda tulemusi paremaks kui Vesiservil.

EMT tarbib ettevõte infojuhi Kaja Pino kinnitusel umbes aasta Vesiservi toodangut. “EMT töötajad on väga tänulikud.”

Prisma Kinnisvarade juhatuse liige Tiit Vahenõmm ütles, et nad loobusid vee ostmisest firma ruumidesse, kuna pidasid vett koos aparaadirendiga kalliks.

“Oleme ise joogitootja ja pakume töötajatele igal korrusel üksnes oma toodangut,” ütles aga Kiira Kure Eesti Coca-Cola Jookidest.