Koolitoitu söödavamaks muutes peaks mõtlema ka selle välimusele
See selgus tervise arengu instituudi (TAI) äsja avaldatud koolinoorte toitumisharjumuste ja koolitoiduga rahulolu uuringust. Uuringu eesmärk oli välja selgitada, mida annaks muuta, et lapsed rohkem koolitoitu sööksid. Kuigi toitlustajate ja juhtkonna esindajate meelest mõjutavad koolitoidu söömist ennekõike kodused toitumisharjumused ja sõbrad, siis laste endi hinnangul mõjutavad need tegurid neid vähe. Ennekõike pööratakse tähelepanu toidu välimusele ja maitsele. See on vihje, mida nii kodu- kui ka koolitoitude tervislikumaks muutmisel ei tasu kahe silma vahele jätta. Väidet võib kinnitada ka parima koolisööklaga Vääna mõisakooli kokk Jaanika Rist.
Oma heeringasuppi pakkus ta Täitsamehesupi nime all ja sõid ka need, kes tavaliselt kala ära põlgavad. Hiljem, kui mõned lapsed ära tabasid, et supis oli heeringas, ja jutt kooli peal levima hakkas, otsustasid mõned seda mitte süüa, sest nad ei söö kala. Praetud kala maitseb samuti hästi ja paljud küsivad lausa lisaportsjonit.
TAI uuring kinnitas, et laste eelistuste nimekirja tipus troonivad lisaks morsile-mahlale, kartuli-, liha- ja hakklihatoitudele ka makaroniroad ja et nende kodusel söögilaual on sageli friikartulid, viinerid-vorstid ja saiakesed.