Geocachinguks kutsutava mängu reeglid on lihtsad: mängujuht peidab kuhugi põnevasse ning ligipääsmatusse kohta karbitäie auhindu, vaatab oma GPS-seadmelt auhinnakasti täpsed koordinaadid ning paneb need siis geocachingu koduleheküljele üles.

Seejärel asuvad tegutsema mängijad, kes oma GPS-seadmeid kasutades üritavad täpselt õigetele pikkus- ja laiuskraadidele jõuda ning auhinnakasti üles leida.

Enamasti ei sisalda veekindlad auhinnakastid midagi väga väärtuslikku, tavaliselt maakaarte, mänguasju ja toitu. Üks rootslane on metsa peidetud karbikesse pannud Dr Albani plaadi, millest ta lihtsalt lahti tahtis saada. Mängu eesmärk ei olegi osalejate väitel väärtuslike auhindade leidmine, vaid pigem see, kuidas peidetud kastike üldse üles leida.

Mängurite kinnitusel on üks asi toksida arvutisse etteantud koordinaadid ning näha kaardilt kohta, kus auhind olema peaks. Hoopis iseküsimus on aga see, kuidas sinna saada. Mõned kastid on peidetud näiteks vee alla või kõrgele kaljudesse, kuhu pääseb ainult mägironimisvarustusega. Pealegi annavad auhindade peitjad ainult umbkaudsed koordinaadid ning umbes 10-ruutmeetrise maa-ala pealt ja seest peavad otsijad peidetud varanduse ise üles leidma.

Mängu keskuseks on Geocache’i kodulehekülg (www.geocaching.com), kus kõik käimasolevad geocachingud riikide kaupa kirja on pandud. Kui keegi auhinnakasti üles leiab, võib ta sealt võtta ühe auhinna, jätta oma nime kastis olevasse logiraamatusse ning oma leiu siis Geocache’i koduleheküljel registreerida. Auhinnakasti liigutamine on rangelt keelatud, kui tegu pole nn liikuva auhinnaga ning peitja pole kastikesse jätnud teadet, kuhu kast edasi viia.

Eelmise aasta maikuus poolkogemata alguse saanud Geocache’iks nimetatav peitusemäng on praeguseks jõudnud juba 12 riiki. Eestit Geocache’i kodulehel veel kirjas ei ole, kuid näiteks Soomes, Rootsis ja Taanis saab juba auhinnajahis osaleda.

Geocache’i kodulehekülje webmaster Jeremy Irish ütles Cnet Newsile, et ametlikult on registreerunud ligi 2000 varandusekütti, kuid tegelikult on nende arv ilmselt kolm korda suurem.

“Alguses ma arvasin, et Geocache’ist on huvitatud vaid tehnofriigid, aga paljud inimesed leidsid, et see on lõbus võimalus majast välja saamiseks,” rääkis Irish.

Analüütikud ennustavad, kui kui GPS-vastuvõtjad igapäevaseadmetesse, näiteks Palmi pihuarvutitesse jõuavad, kogub mäng veelgi enam populaarsust.

Geocaching