Isi­kuand­me­te kait­se sea­dus ni­me­tab de­li­kaat­se­te isi­kuand­me­te­na kõike, mis puu­du­tab ini­me­se ter­vis­lik­ku sei­sun­dit. Ome­ti on ko­gu teie de­li­kaat­ne in­fo lao­kil het­kest, mil si­se­ne­te mõnda suu­re­mas­se ap­tee­ki. Ise­gi pan­ga­te­hin­guid te­hes on teil roh­kem pri­vaat­sust kui ap­tee­gis põiepõle­ti­ku ra­vi­mit küsi­des.

Jär­je­kor­ras seis­tak­se külg külje kõrval, ena­mas­ti po­le disk­reet­sust võimal­da­vat va­he­sei­na ja nii kuu­leb ter­ve ri­vi ini­me­si, kas sul on süge­li­sed, täid, dep­res­sioon, tu­pe­seen või hoo­pis mõni pa­ha su­gu­hai­gus. Ta­had kont­rol­li­da, kas oled ra­se või ta­had hoo­pis ra­se­dust väl­ti­da. Ras­kem on olu­kord väi­ke­lin­na­des ja maa­piir­kon­da­des, kus ini­me­sed üks­teist nä­gu­pi­di tea­vad. Siis po­le muud la­hen­dust, kui sei­ra­ta ra­vi­mi­riiu­leid nii kaua, kui rah­vast vä­he­maks jääb.

„Ra­vi­meid on eba­meel­div os­ta, kui kee­gi si­nust mõne sen­ti­meet­ri kau­gu­sel sei­sab. See on nii isik­lik asi,” kur­dab 31-aas­ta­ne Krist­jan. „Hil­ju­ti küsi­sin kõrve­tis­te vas­tu roh­tu. Ini­me­sed sei­ra­sid mind ko­he küsi­va pil­gu­ga – al­ko­hoo­lik oled või? Sa­ma­moo­di on ju eba­mu­gav küsi­da kõigi kuul­des kõhu­lah­tis­tit.” Nai­se pal­vel on mees käi­nud ap­tee­gist ka ra­se­dus­tes­ti ost­mas. „Kõndi­sin teab kui kaua rin­gi, kolm küla­mu­ti­kest aja­sid le­ti ees jut­tu. Lõpuks tu­lin tes­ti­ta ära.”

Eral­di nõudeid ja tin­gi­mu­si nõus­ta­mi­seks on ap­teek­ri­te eri-a­laühen­dus­te­ga aru­ta­tud roh­kem kui kord. „Tee­ma on olu­li­ne ning tu­le­vi­kus võivad täp­se­mad nõuded jõus­tu­da. Siia­ni on ap­tee­ki­de ja ap­tee­gio­ma­ni­ke val­mi­so­lek nii ruu­mi­de kui ka per­so­na­li vaa­te­punk­tist jää­nud ka­si­naks,” tõdeb ra­vi­mia­me­ti te­ge­vus­lu­ba­de ja ins­pekt­sioo­ni büroo ju­ha­ta­ja In­ge Mäe.

Apteekrite huvi on kasin

Ap­tee­ki­de­le on sot­siaal­mi­nist­ri mää­ru­se­ga keh­tes­ta­tud suu­ru­se, seal­hul­gas müügi­saa­li pin­d-a­la nõuded. „P­rae­gu­sed nõuded ei näe et­te eral­di nõus­ta­mis­ruu­mi või muid eri­tin­gi­mu­si pri­vaat­seks nõus­ta­mi­seks,” li­sab Mäe. Ra­vi­mia­met pool­dab nõus­ta­mi­se eden­da­mist ap­tee­ki­des ja plaa­nib ko­hus­tus­li­ke nõue­te keh­tes­ta­mi­se tee­mat edas­pi­di­gi ap­teek­ri­te­ga aru­ta­da.

Se­ni­kaua on sea­du­se ase­mel mää­ra­vaks ap­teek­ri­te pro­fes­sio­naal­sus ja ap­tee­gi­pi­da­ja­te prio­ri­tee­did. Mõned ap­tee­gid on ju­ba loo­nud pri­vaat­se­maid nõus­ta­mis­tin­gi­mu­si – eral­di is­te­ko­had ret­sep­ti­de vas­tuvõtus, numb­risüsteem, oo­te­too­lid. Nii on näi­teks sei­na­ga eral­da­tud bok­sid Me­ri­met­sa ter­vi­se­kes­ku­se Apot­he­ka ket­ti kuu­lu­vas ap­tee­gis.

„Ap­tee­gid ja nen­de üle­se­hi­tus eri­ne­vad kor­da­des,” ütleb ap­tee­ke pi­da­vaid väi­keet­te-võtjaid koon­da­va Ees­ti ap­tee­gi­lii­du esin­da­ja Tea Sii­mon. Ta toob ees­ku­juks ap­teek­ri­te en­da pi­da­mi­sel ole­vad väik­se­mad ko­had ja li­sab, et ap­tee­gi­tur­gu va­lit­se­va­te hul­gimüüja­te osas on nad jõue­tud mi­da­gi muut­ma.

Pri­vaat­se­ma­te tin­gi­mus­te loo­mi­ne suu­re­ma­tes ap­tee­gi­ket­ti­des sei­sab Sii­mo­ni hin­nan­gul vaid et­tevõtja soo­vi­ma­tu­se ta­ga. „Ap­teek­ri­te eest rää­gi­vad äri­me­hed. Kon­ku­rent­si po­le ega pea vae­vu­ma mi­da­gi muut­ma,” lei-ab ta. Seepä­rast toi­mub­ki suur­tes kau­ban­dus­kes­kus­tes ra­vi­mimüük na­gu vors­ti­sa­bas. Sii­mo­ni sõnul po­le ap­teek­ri­tel jär­je­kor­da­de tõttu kõik­jal üht­moo­di ae­ga suht­le­mi­seks, mistõttu soo­vi­tab ta ini­mes­tel va­li­da en­da­le kind­el koht, kust saab pri­vaat­selt nii head nõu kui ka ra­vi­meid.

Väärtõlgendused

„Meie hin­nan­gul ei ole sel­les vald­kon­nas tõsi­seid prob­lee­me, and­me­kait­se ins­pekt­sioon teos­tab ap­tee­ki­de te­ge­vu­se üle tõhu­sat jä­re­le­val­vet ja ena­mik Ees­ti ap­tee­ki­dest, teis­te seas ka Far­ma­cia, vas­tab keh­tes­ta­tud nõue­te­le,” ütleb Far­ma­cia ap­tee­ke esin­dav Pat­ri­ka OÜ ju­ha­ta­ja Pil­le Tsopp.

Tsopp leiab, et väi­kea­su­la­tes on ap­tee­gi külas­ta­mi­ne märk­sa anonüümsem kui näi­teks mi­nek su­gu­hai­gus­te ars­ti või psühhiaat­ri juur­de. „Pi­gem klee­bi­tak­se sil­te sel­lis­te vi­sii­ti­de tõttu, sest need on liht­sa­mi­ni (väär)tõlgen­da­ta­vad, kui­gi  mi­da­gi hä­biväär­set selles pole.

Sil­ti­de klee­pi­mi­ne on siiski klee­pi­ja­te prob­leem. Kon­doo­mi või ra­se­dus­tes­ti ost­mi­se üle võiks 21. sa­j ini­me­ne hä­be­ne­mi­se ase­mel sii­rast uh­kust tun­da, sest see de­monst­ree­rib ost­ja kii­duväär­set küpsust, aru­kust ja vas­tu­tus­tun­net.”