Ühtlane ja valge hammasterida on turumajanduslikus ühiskonnas alus edukaks enesemüümiseks.

Kabinetti sisenenud, pihin tohtrile, millist hirmuunenägu hiljuti nägin. Elasin ebareaalselt läbi olukorra, kus alateadvuse loodud arst paneb mulle säravvalge naeratuse asemel hoopis kullaga kaetud hambad, mis olid moes hoopis teisel ajal ja teises kultuuris.

Doktor Männaste naerab seda juttu kuuldes heatahtlikult. ”Aga kuld on ju popp!” sõnab ta muretult. ”Praegu on moes panna hammastele kuldset katet, mis on küll ajutine ja hõlpsasti eemaldatav.” Näiteks popstaar Madonna kasutas sellist ”kuldhammast” oma naeratuse dekoreerimiseks juba mõne aasta eest. Seega on hambaravis kasutusel uued meetodid ning mujal maailmas pole hammaste kaunistamises ja valgendamises enam midagi erilist.

HAMBAD KORDA. Pole üldse vaja lootusetult ja kadedalt õhata Julia Robertsi pärlvalget sätendavat hammasterida vaadates, vaid hoopis lasta ka enda omad selliseks muuta. ”Esimeseks sammuks on loomulikult suuhügieen ja hammaste ravi,” sõnab Männaste. ”Teil tuleks näiteks kõigepealt ümber ravida esimesed hambad, mis tahaksid saada korralikku täidist, ja eemaldada hambakivi. Selleks, et hambaid valgendada, peavad nad olema laitmatus korras.” Juhtides tähelepanu suus olevale pisut viltusele hambale, soovitab arst mulle breketite ehk hammaste peale kleebitud klambrite kandmist. Breketid on erinevalt suulaega klambritest suus ööpäev läbi ning neid tuleb kanda sõltuvalt hambumushäirest kaheksa kuud kuni poolteist aastat. Aeg-ajalt tuleb käia neid arsti juures pingutamas.

VALGENDAMINE JA PORTSELAN. ”Aga kui ma ei taha aasta aega käia ringi, breketid hammaste peal?” küsin söakalt. ”Siis peate leppima selle hambaga nii, nagu ta on,” vastab arst. ”Tegelikult on ka võimalus see õhemaks lihvida ja sinna kroon panna. Seda meetodit ma küll ei soovitaks, sest kroon ei asenda siiski oma hammast.

Niisiis, kui hambad terved ja üksteise kõrval eeskujulikult reas, jääb üle asuda valgendamise juurde. Hambaid on võimalik valgendada nii hambaravikabinetis kui ka kodus karbamiidperoksiid-geeliga. Kodus tuleb hambaid valgendada kümme järjestikust ööd. ”Hammasterea peale asetatakse spetsiaalne plastikust kate ning selle ja hammaste vahele määritakse valgendav geel. Geeliga katet tuleb hammastel hoida öö läbi,” seletab arst. Kümnepäevane valgendamine läheb patsiendile maksma summa 1500 kroonist ülespoole. ”Sellisest raviprotseduurist peaks kord aastas piisama,” lisab doktor. ”Tean inimesi, kes teevad seda iga poole aasta tagant, kuid minu arust on see liiast. Loetu põhjal olen aru saanud, et pidev valgendamine ei tohiks hambale kahjulik olla, kuid näiteks Inglismaal keelati hammaste pleegitamine ära.” Pleegitamise protseduuri ajal soovitab arst hoiduda hammastele tumedaid plekke tekitavate ainete tarbimisest. Ei soovitata isegi värvilisi mahlu juua. Et pleegitatud hambaid valgetena hoida, tuleb kinni pidada elementaarsetest hügieeninõuetest: korralik puhastamine hambaharja ja -niidiga ning regulaarne kontroll ja vajadusel ravi.

”Soovitaksin loobuda kange tee ja kohvi, punase veini joomisest ning eriti suitsetamisest, mis võivad jätta hammastele tumedaid plekke,” soovitab doktor. Väitele, et kõik kaunid supermodellid on paadunud ahelsuitsetajad, vastab Männaste kavalalt silma pilgutades: ”Kahtlustan, et paljudel supermodellidel on portselanist hambakroonid.”

Esimestele hammastele portselanist krooni või õhukese katte – laminaadi panemine on teine tõhus võimalus väljuda hambaarsti kabinetist pärlvalge naeratusega. ”Kui klient tuleb ja soovib portselanist krooni, siis seda ta ka peab saama,” sõnab Männaste. Loomulikult algab ka portselani panemine korralikust ravist ja suuhügieenist. Portselanist kroon või laminaat pannakse tavaliselt nendele esimestele hammastele, mis naerdes välja paistavad. Seega kaetakse portselaniga enamasti kuus esihammast. ”Alumisi hambaid tavaliselt portselaniga ei kaeta, kuid patsiendi soovil saab ka seda,” selgitab arst. Nii portselankrooni kui ka laminaadi panemiseks lihvitakse kõigepealt tuimestuse all hammas õhemaks, seejärel võetakse jäljend. Nädala pärast saab portselan suhu pandud, seni katab lihvitud hammast ajutine kroon. Ühe n-ö portselanhamba tegemine ja paigaldamine maksab umbes 2500 krooni. ”Paarkümmend aastat peavad selllised hambad kindla peale vastu,” arvab Männaste.

MIKS ON HAMBAD TUMEDA TOONIGA? Doktor Männaste selgitab: 1. Tegemist on kaasasündinud probleemiga. Näiteks praegu kolmekümnendates eluaastates olevatel inimestel on paljuski süüdi antibiootikum – tetratsükliin, mida arstid aastaid tagasi väga kergekäeliselt patsientidele välja kirjutasid. 2. Suitsetmine, tee ja kohv muudavad hammaste värvi tumedamaks. 3. Hambaaugud ja ebakvliteetsed täidised mõjuvad samuti hamba värvile tumestavalt.