Kohviku Haldjas kokk Vaike Plovits ütleb, et iga kartulisort küpsetamiseks ei sobigi. "See peab olema Ando ja siis ka mitte mure sort." Kohvikukülastajate jaoks valmistab ta küpsekartuleid fritüüris. Esmalt keedab ta kartulid poolkõvaks, seejärel paneb nad fritüüri 180-kraadise õli sisse ja küpsetab kuld-

pruuniks. "Kodus valmistan kartuleid teisiti," räägib Plovits. "Lõikan toore kartuli neljaks ja panen searasvaga määritud ahjupannile. Kallan pannile ka veidi vett. Küpsetan kartuleid umbes tund, neid aeg-ajalt ringi keerates. Ilusa kuldse välimuse saamiseks võib kõige lõpuks kartulitele riputada friikartuli maitseainet."

Krõbedad ahjukartulid

2 kg kartuleid

100 g jahu

1 klaas õli

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori kartulid ja lõika suured pooleks. Keeda neid 10 minutit. Nõruta. Suru iga kartuli pinnale kahvliga augud. Veereta kartuleid jahus ja pane nad ahjupannile kuuma õli sisse. Tõsta ka kartulitele veidi õli. Küpseta kartuleid umbes tund, neid aeg-ajalt rasvaga kastes. Paar korda tuleks küpsetamise käigus ka ringi keerata. Kõige lõpuks riputa peale soola.

Pommes Chateaux

1 kg kartuleid

2 spl margariini

soola ja musta pipart

Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori kartulid ja lõika neljaks. Keeda neid umbes 5 minutit kergelt soolases vees ja nõruta seejärel sõelal.

Kuumuta margariin ahjupannil ja pane sellesse kartulid. Lisa soola ja pipart. Küpseta ahjukartuleid umbes 20 minutit, neid aeg-ajalt rasvas ringi keerates.

Hasselbacki kartulid

12 keskmist kartulit

1-2 spl sulavõid

1/2 tl soola

musta pipart

riivsaia

Kuumuta ahi 220 kraadini. Koori kartulid. Lõika neile põikisuunas tihedad ja sügavad sälgud, kuid nii, et kartul püsib veel ühes tükis. Aseta kartulid rasvaga määritud ahjupannile ja piserda sulavõiga, raputa soola ja pipart peale. Küpseta umbes 45 minutit ahju keskmises osas, kuni kartul on pehme. Küpsemise ajal piserda kartuleid aeg-ajalt võiga. Küpsetamise lõppjärgus raputa neile riivsaia ja pane nad veel korraks ahju.