“Lasikoperatsioon sobib just aktiivsele, sportlikule, liikuva eluviisiga inimesele, sest operatsioon annab tohutu liikumisvabaduse,” ütleb ta.

Pärnpuu kandis enne operatsiooni -6 prille. “Näiteks skuutriga sõites olid mul ujumisprillid ees,” selgitab ta. Nüüd neid enam vaja ei lähe. “Ega ka aeroobikat pole mugav teha, kui higi pritsib läätsede vahele. Ja vesiaeroobikasse ujumisprilliga ei lähe.” Pärnpuu tunnistab, et ta ei uskunud algul, et operatsioon tema elu nii palju muudab.

Doktor Kai Noore sõnul kestab ühe silma operatsioon keskmiselt 5-6 min. Siis on viieminutiline paus ja vajadusel opereeritakse seejärel teine silm. Kokku kulub kahe silma opereerimiseks umbes pool tundi. Operatsioon pole valus, küll aga võib teadmine, et keegi su silma kallal surgib, tekitada ebamugavustunnet.

Operatsiooni järgselt võivad silmad vett joosta, aga ei pruugi. See on individuaalne. Noore sõnul on olnud patsiente, kes pärast operatsiooni istuvad autorooli ja sõidavad ise koju. Siiski soovitab doktor auto juhtimisega ühe päeva oodata.

Riskivaba lõikus

Lasiklõikust on maailmas praktiseeritud paarkümmend aastat ja Kai Noor kinnitab, et see on riskivaba operatsioon. Alla 4% Silmalaseri patsientidest vajab järellõikust. “Näiteks patsient, kes on operatsiooni läbi teinud ja kelle nägemine on paranenud -8-lt -0,25-ni tahab oma nägemise täiesti nulli saada. Kuigi enamik inimesi käib tänaval ka -0,75ga ilma prillita,” selgitab Noor. Kliinikust sai abi näiteks mees, kellel oli -0,5 ja see häiris teda, kuid nii väike miinus siiski operatsiooni ei vaja.

15,5 oli suurim miinus, mida kliinik on opereerinud. Kui miinus on juba üle 20, on targem implanteerida silmasisene lääts. Ka kuni +4ga saab lasikoperatsiooniga hea tulemuse. Üle selle pakuvad arstid juba teisi ravilahendusi.

Järjekord lõikusele võib olla kahest nädalast ühe kuuni. Enamasti on ooteaeg tingitud sellest, kas eelnevalt on tarvis mõnda silmahaigust ravida. Kliinikus on kokku kümme arsti, neist kaks teevad laseroperatsioone. Operatsioone tehakse alates18. eluaastast, ülempiiri pole. Lastelõikusi tehakse vaid erandkorras.

Laserlõikus tuleb patsiendil ise kinni maksta, sest haigekassa sõnul on tegemist kosmeetilise lõikusega. Esmane läbivaatus, mis kestab 1.5 tundi maksab 300 kr. Siis selgitatakse välja, kas silm vajab enne operatsiooni ka ravi. Kolm järelkontrolli ja järellõikus on tasuta. Lasikoperatsioon maksab ühe silma kohta 11 000 kr. Fotorefraktiivne keratoomia (PRK) maksab 5000 kr silm ja silmasisese läätse implanteerimine maksab 9000 kr silm. Kliinikus on ka järelmaksuvõimalus.

2000. aasta oktoobrist, kui kliinik alustas, on Noore andmeil tehtud 3978 lõikust.