Tahad vanemas eas olla terve ja särav? Retsept on lihtne – muretse lapsi, aga mitte rohkem kui viis, ning abiellu vaid kord. Sellise järelduse edastasid ESRC (Economic and Social Research Council) teadlased septembris avaldatud uuringus. Teadlased võtsid uurimise alla mitmed erinevad andmetekogud ning analüüsisid USA ja Suurbritannia naisi, kes olid sündinud pärast 1911. aastat.

Nad jõudsid järeldusele, et nii laste saamine kui ka stabiilsus pereelus tagavad parema tervise ja pikema eluea. Haigemate ja varem surijate riskirühma arvasid teadlased lastetud naised, enam kui viis last sünnitanud naised, teismelised emad ja ka naised, kelle laste vanusevahe on väiksem kui poolteist aastat.

Uuringut läbiviinud Londoni professori Emily Grundy sõnul teatakse üsna palju sellest, millist mõju avaldavad inimese tervisele varases eas kogetud sotsiaalsed ja majanduslikud tingimused. Selles uuringus seati aga tähelepanu alla partnerluse ja vanemaks olemise mõju tervisele.

Näiteks avastasid professorid, et kui lapsed sünnivad väikese intervalliga on emal, aga ka isal tulevikus suurem oht kehvemale tervisele. Teadlased arvavad, et siin võib olulist rolli mängida psühholoogiline stress, mis kaasneb kahe väikese lapse üheaegse hooldamise ja kasvatamisega.

“See leid on eriti huvitav seepärast, et meie teada on see esimene kord, kui arenenud riikides on sünniintervalli mõjusid tervisele uuritud,” vahendab Science Dailys Grundy sõnu.

Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja asetäitja Ene Tombergi sõnul Eestis kõnealune retrospektiivne statistika puudub. Ta lisab aga, et ka Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on juba aastaid soovitanud, et laste vanusevahe võiks olla vähemalt kaks aastat. Tomberg teeb ettepaneku, et sarnaseid uuringuid alustataks laste heaolu indikaatorite uurimisest, et luua alus tugevale andmebaasile ka Eestis.

Lahutamine kahjustab tervist

Teadlased avastasid veel, et näiteks teismelisena lapse saanuil on 53aastaselt kehvem vaimne tervis. “Eriti huvitav ongi see, et naised, kes on sünnitanud enne 21aastaseks saamist, on sõltumata sotsiaalsetest ja majanduslikest tingimustest lapsepõlves kehvema tervisega,” märgib Grundy. Varasem uuring näitas, et teismelistel emadel oli ka lapsepõlves juba kehvem tervis.

Üllatav oli aga teadmine, et pärast 40. eluaastat sünnitanutel on tervis vanaduspõlves hea. Siin peavad teadlased põhjuseks seda, et naisel, kes selles vanuses üldse sünnitamise ette võtab, peab olema hea vorm ja tugev tervis.