Haibist haibim – Microsofti Steve Ballmer kuulutab Euroopas esimest korda välja Mira: miks ei võiks koduarvutil olla lamekuvar, mis ei vaja ühtegi traati peale toitejuhtme (ja sedagi ainult vahetevahel) ja mille saab rahulikult voodisse või kempsu kaasa võtta? Kuigi reeglina ilma klaviatuurita, on ühel Philipsi mudelil näha ka eriti seksikas klaver, mis samuti ilma ühegi traadita sidet peab ja tassimise hõlbustamiseks magnetiga monitori külge kinnitub. Ja seejuures on kõik teostatav näiteks üheainsa National Semiconductorsi Geode kiviga ning sellise terminali võiks vaevata integreerida külmkapi ukse sisse.

DNA

Samal ajal kui marketingiosakonnad rõhuvad mobiilsusele, on Fraunhofer-instituut tugevalt ajast ees: umbes selline näeb välja DNA-arvuti protsessor. Läikiv ketas, süstlad, torud ja apteegipudelis lahendamist nõudev ülesanne suudavad keerukatele probleemidele leida vastuse 5 minutiga. Seejuures sõltumata probleemi keerukusest. Ah et oli vaja lahti murda minu ID-kaardi võti, jah?

Smart

Auto võrdkujuks CeBITil on Smart – kus iganes ka on vaja rõhuda mobiilsusele ja praktilisusele, olgu siis teemaks Fraunhoferi katsed luua ringiliikuvate transpordivahendite võrku või lihtsalt Bluetoothi demoda, näidisplatvormiks on ikka Smart. Äärmisel cool… ja võtab vähe ruumi.

Dresden 3D

Seda juba ajalehes ei näe: tõeline kolmemõõtmeline pilt ilma mingite spetsprillideta, hind hetkel võrreldav suuremat sorti plasmateleriga. Tõsi, monitori kohal on näha kaks kaamerat, mis vaataja silmade asukohale vastavalt pilti reguleerivad, seega tõeline 3D, aga ainult üks kasutaja korraga.

Hitachi Waterscape

Mõttetus ruudus… ei, kuubis… ei, keras. Iga vähegi suurem firma peab oluliseks demonstreerida mingit tulevikutehnoloogiat ja Hitatchi jaoks oli selleks Waterscape – pihus hoitav seade, mida sai juhtida teda kallutades või raputades. Tõenäoliselt kõige ebamugavam kasutajaliides, mida olen eladeski kohanud. Aga näe, vähemalt midagi mida nende kohta kirjutada :)

Laser Keyboard

Üks lõpmata cool ja praktiline leiutis: meile showmaailmas tuttav laserprojektsioon on endale lõpuks ometi praktilise rakenduse leidnud. Pihuarvuti klaviatuur projitseeritakse mis tahes pinnale ning sina saad selle peal rahulikult oma teksti tippida.

Sharp Zaurus

Klaviatuurid olid ka mujal äärmiselt in teema: mis sest, et klahvid sõrmedest 6-8 korda väiksemad, ikka parem kui seni haibitud käekirjatuvastus. Sharp’i Zaurus paistab silma aga ka muude trikkidega: operatsioonisüsteemiks nimelt MS PocketPC 2002 asemel Linux ja brauseriks Opera.

Motorola 3G

Iga vähegi endast lugupidav föönifirma oli lihtsalt sunnitud demonstreerima telefonikujulist seadet, millega küll helistada ei saanud, aga mis oli suuteline mälust maha mängima mitmekümnesekundilist udust videoklippi.

NEC

Tegelikult pidavat mobiil muutuma elustiili osaks: kõige pisemad alustavad selliste munakujuliste mänguasjadega, milles lisaks telefonile ka GPS-positsioneerimine ning mis aitab vanematel neid vajaduse tekkimisel üle leida; veidi suuremate jaoks on eriti in vesivärvikarbi-kujuline telefon, kus ennetatakse kirjaoskamatuse probleeme tähistades kõik nupud siililegi arusaadavate pildikestega.

Rong WiFi

Ajal, mil nii traadita kui traadiga võrk enamustele probleeme tekitab, vurab see rong rahulikult ringi, veebikaamera katusel ja traadita võrgukaardiga arvuti laadungiks – ning saadab seejuures igati korralikku pilti pihuarvutile.

Samsung

Järjekordne tulevikutehnoloogia, mis peaks lõpetama igasuguse vajaduse klaviatuuri järele: liikumistundlikud sõrmused näppu ja klõbista kasvõi käsi taskus hoides (taskupiljard saab täiesti uue rakenduse).

Siemens

Piltmõistatus: mitut telefoni ja kaamerat näed? Kogu haibi kõrval kaks tõsiselt lahedat telefoni Siemensilt, kaelas ja käe peal kandmiseks. Numbrite valimine käib kõnetuvastuse abil, kell-telefoni küljes on ka pisike kaamera, mis teeb täiesti värvilisi pilte ja suudab neid ka veebilehele üles riputada.

SwedenAhead, ThinCan

Ma saan aru, et Eesti maine kujundamine on midagi täiesti tarbetut, millega tegelevad ainult totaalsed ajukääbikud. Aga paistab, et Rootsis on neid kõvasti rohkem kui meil, sest millegipärast näen ma iga natukese aja takka suuremat sorti boksi kirjaga „Sweden years ahead“. Aga midagi eestimaist? Ainus, mida sattusin nägema, oli Artec Designi ThinCan (hästi lahe pisike terminal) National Semiconductorsi stendis. Õnneks olid Arteci poisid nii taiplikud ja saatsid mulle SMSi selle klaaskapi asukoha kohta…

TrueEye, Wathcpad

Kui sõrmejäljelugeja on muutumas igapäevakaubaks (nt selle IBMi kella küljes) siis silmajäljelugemine alles hakkab hoogu võtma. Näiteks TrueEye: vaadates paarikümne sentimeetri kauguselt kaamerasse tuvastab arvuti sinu isiku ja teeb, mida kästud. Annab pangaautomaadist raha, avab ukse vms.

Tiqet83

Tiqet’i Eightythree (ehk 83) ei ole pihuarvuti: kuigi mahub keskmisest suuremasse pihku, on operatsioonisüsteemiks Windows XP täisversioon. Tõsi küll, keskmisest suurema pihuga kodanikul on nähtavasti kõvasti tegemist, et keskmisest oluliselt pisematele klahvidele pihta saada. Muide: ka selle seadme esimese versiooni prototüüp on tehtud Eestis, Artec Designi poolt.