Selline näiliselt ohutu ja äärmiselt levinud aparaat nagu mobiiltelefon on muutunud Hispaania noortele needuseks. Teadlaste meelest võivad telefoni kuritarvitusel olla sama tõsised tagajärjed kui alkoholitarbimisel ja suitsetamisel.

Hispaania noori küsitles Granada ülikooli professor ja psühholoogiliste sõltuvuste ekspert Francisca López Torrecillas. Ta uuris sadade 18–25-aastaste Granada linna noorte suhet taskutelefoniga.

40% noortest tunnistas, et kasutab mobiili üle nelja tunni päevas, vahendab Science News. Enamik neist veedab enda sõnul päevas mitmeid tunde mobiiliga: saadetakse ja võetakse vastu sõ-numeid ja tehakse nn vastamata kõnesid. Paljud neist peavad tõsiseks solvanguks seda, kui nende sõnumitele ei vastata. See muudab noored uuringu kohaselt “sügavalt nördinuks ja õnnetuks”.

López Torrecillase meelest on mobiilisõltuvus viimase küm-nendi jooksul aset leidnud sotsiaalsete muudatuste tulemus. Peamine erinevus alkoholi- ja narkosõltuvusega seisneb selles, et mobiilisõltuvus ei tekita näiteks kopsuvähki nagu suitsetamine, küll aga mõjub psühholoogiliselt. Mobiilisõltlane jätab hooletusse olulised kohustused: näiteks töö ja õpingud, ta kaugeneb sõpradest ja lähematest pereliikmetest, eitab probleemi ja mõtleb mobiiltelefonile pidevalt, kui see mingil põhjusel tema taskus pole. Enamik mobiilisõltlasi on madala enesehinnanguga ja neil on raske luua sotsiaalseid suhteid. Samas valitseb neid pidev sundus olla teistega kontaktis.

Sõltlased võivad tõsiselt ärrituda, kui nad mõneks ajaks telefonita jäetakse, hoolimata põh-jusest. Telefoni väljalülitamine põhjustab neis ärevust, viha, unetust, isegi värinaid ja seede-häireid.

Torrecillas usub, et mõistlik telefonikasutus on teismelisele  isegi kasulik, sest nii saab ta hoida sõprade ja vanematega tihedat kontakti. Kui tehnikat aga kuritarvitatakse, võivad sellega kaasneda pöördumatud mõjud noore isiksuse arengule.

Uue tehnika sõltuvus

Mobiilisõltuvuse liigitab professor suurema grupi ehk uue tehnika sõltuvuse alla. Ta paneb suure osa sõltuvuse tekkimise süüst ka vanematele, kes soetavad juba väikestele lastele mobiile ja kohustavad neid telefoni kogu aeg sees hoidma. Seda põhjusel, et neil oleks pidev kontroll, mida laps parasjagu teeb ja kus ta on.

Euroopa Liidus on kasutuses ligi 500 miljonit mobiiltelefoni, mis tähendab, et saja elaniku kohta tuleb 103 mobiiltelefoni, vahendab Postimees Euroopa Komisjoni teadet. Ka Eestis ületab mobiiltelefonide arv rahvaarvu ja pole põhjust arvata, nagu oleks meie tegevusetud noored telefonisõltuvusest puutumata.

Täiskasvanute jaoks tähendab tehnoloogia kiire areng seda, et töö ja vaba aja veetmise piir aina hägustub. Töötaja on ülemusele kättesaadav 24 tundi päevas. BBC vahendab Northamptoni ärikooli professori Nada Kakabadse arvamust, et mobiiltelefonid kahjustavad inimeste otsustusvõimet ja tähelepanu. Ta toob näiteks, et telefoni pärast juhtub aina sagedamini avariisid.