Rootslane Per Olov Enquist on Eestis tuntud eeskätt hüva näitekirjaniku ja romaanide autorina. Aastal 2003 sai sama mees aga maha oma esimese lasteraamatuga. “Kolme koopa mäge” võiks soovitada seitsme- kuni kümneaastastele lugejatele.

See on lugu kirjanikust vana-isast ja tema neljast lapselapsest, kes lähevad matkama Põhja-Rootsi metsikusse loodusesse. Näib, et osaliselt on lugu võetud elust enesest. Vähemasti avaldab autor raamatu alguses tänu omaenda neljale lapselapsele, aga ka päästeteenistusele, politseile ja läänihaiglale. Kõigi nende asutustega tuleb teha tegemist ka raamatu kangelastel.

Eks nelja-, viie-, kuue- ja üheksa-aastase lapsega mägedesse minnes talitab vanaisa üksjagu tuulepäiselt. Muidugi on neil kaasas vana ja tark Siberi hundikoer Miša, aga ka temast ei piisa, sest vabas looduses võib juhtuda asju, millest heaolu-ühiskonna turvaline elulaad on inimesed ammu võõrutanud.

Mingil juhul pole see jutustus tublist perest, kes igas olukorras briljantselt toime tuleb. Enquist räägib sellest, mis võib juhtuda, kui PÄRISELT väikeste lastega matkama minna. Kuid ühtlasi suudab autor lugejale selgeks teha, et paljudest hirmudest on võimalik jagu saada, kui sa teed midagi PÄRISELT.