•• Kuidas tänavune eurolaulupilt tundub?

Üldpilt tundub suhteliselt kuulatav. Kui mõelda, et istuksin kontserdisaalis või teleri ees, oleks see päris rõõmus pilt. Paljud lood on kiired, samas on piisavalt vaheldust, aeglaseid lugusid ja ballaade.

Nagu ikka, on tooniandev see, et alguses tundub lugu väga tuttav. Kui mitte lugu tervikuna, siis refrään tundub küll mitmeid kordi kuulatuna. See on Eurovisiooni vana viga.

•• Kas tänavu on mingeid suundi, nt rohkem rokinoote või palju diskot?

Mingil määral ühe vitsaga löödud on need lood küll – teatud tüüpi tantsulood, osa klassikalise rootsi popi poole, osa Ida-Euroopa, Balkanimaade ja slaavi mõjutustega. Rootslaste kuulus Carola ja meie esinduslugu on oma olemuselt samas ni‰is. Minu jaoks on Eesti lugu kihvtim ja värskem, laulja samuti värskem ja ilusam. Carola puhul häiris spetsiifiline vanainimeselik vibrato hääles.

Rokilikumaid noote on eurolauludes olnud ka eelmistel aastatel, aga tõsine rokk on tänavune soomlaste vigur, mis mulle täitsa meeldib. Üldises pildis on see silma- ja kõrvahakkav. Isegi siis, kui silmad kinni panin ja videot ei vaadanud, oli säde olemas.

•• Kas läbi lööb see, kes teistest erineda julgeb?

Küsimus pole erinemisjulguses. Mullu käisid meil toredad piigad, Suntribe, aga mida erakordset nende numbris oli?! Mitte midagi, aga tulemus oli sama, mis Neiokõsõl.

Arvan, et poolfinaalist on seoses geopoliitilise seisundiga raske välja rabelda. Küsimus on selles, kes tänavu poolfinaalis on, mis koosseis, mis rahvused. Arvan, et see on vägagi määrav.

Siiski, Eesti loos on jõudu ja välimust küll ja küll. Keskmine helistaja mingist avangardsest teosest vaimustusse ei satu.

Mul on tunne, et seal laval lööks läbi väga jõuline asi. Visuaalne pool on see, mis Eesti esitustes muusikale tihi järele ei tule. See on juba aastast aastasse üks viga olnud. Lood, mis siit välja lähevad, pole sugugi kehvad, aga esituste tase pole veenev. Seepärast tulevadki välismaa lauljad, kes aitavad meie riigi esindust, näiteks Sandra ja Sahlene. Ma olen veendunud, et Sandra paneb seal viimase peal. Meie võidulugu polnud ju ka puhtalt eestimaine, Tanel ja Dave Benton…

Paljud väga head eesti lauljad ei taha Eurovisioonil esineda. Eriti seepärast, et peab võistlema suhteliselt arusaamatutel tingimustel, see süsteem on täiesti ennustamatu. Lähed objektiivselt hea looga, rahvas on rahul, aga võta näpust, ei lähe hästi. Võid peksupoisiks saada, kuigi pole midagi halvasti teinud.

Suurel Eurovisioonil on väga palju asju, mis ei sõltu üldse esinejast või kogu meeskonnast. Kui ikka heli ei tule sealt selline nagu oodatud, siis ei tule, sama vigur võib oodata pildi ja valgusega. Laulja võib anda maksimumi, aga kehv heli või mage valgus teevad oma töö. Ja kui teisel laulul osutub valgussõu väga vingeks… Need on asjad, millest palju ei räägita, aga mis meeletult vaataja alateadvust mõjutavad.

•• Kellel on teie meelest võidulootust?

Suhteliselt tüüpiline, kuid veenvalt esitatud laul, millel on vahvad nüansid, on Sloveenia lugu. See pole minu personaalne favoriit, aga mulle tundub, et sel lool võiks hästi minna.

Aga järsku Island? Või Belgia? Või Leedu hullus või mõni neist, mida mina üldse ei maininud. Või lööb mingi fantastiline visuaalne laks, mis näiteks Ruslana puhul väga hästi toimis. See on väga ennustamatu värk.

Võib-olla tundub pilt laivis teistsugune. Hea videolugu võib kontserdil väga nadi paista. Kõige parem oleks ennustada laivi või peaproovi järgi, kus kogu sõu on juba paigas.

Olen peaproovi näinud 1997. aastal Iirimaal. Kargasin loo “Love Shine a Light” ajal püsti ja ütlesin, et see on võidulugu, ehkki ma polnud pooli lugusid kuulnudki. Järsku lihtsalt oli selline ohhoo-efekt.

Hea tunne tekkis ka siis, kui Stockholmis oli laval Olsen Brothers. Polnud kahtlustki, et nende lugu võidab.

•• Ja Eesti lugu?

Ma ei julge ennustada, kuid loodan, et eestlased pääsevad finaali. Kui pääsevad, on suur võimalus esimesse poolde jõuda. Kui ei pääse, pole millestki rääkida.

Pajusaarele silma jäänud lood

•• Kuulaks Läti Cosmost. Vokaalivärk, väga kihvt. Lugu polegi väga hea, aga mõjub selles kontekstis väga värskelt. Keskmise hääletaja jaoks on see liiga intelligentne ja paljud lähevad külmkapi kallale, aga muusikalises mõttes on seda huvitav kuulata.

•• Omamoodi knihviga päris hea tantsulugu oli Belgia lugu. See on seda tüüpi lugu, millel võib hästi minna, aga mis võib ka viimaste hulka sattuda.

•• Islandi lugu meeldib. Aga ei tea, kuidas see bitch’i imidÏ seal mõjub. Intervjuudes räägib ta kogu aeg, et tema võidab, ja on muidu ülbe. Aga lugu on lahe ja hästi tehtud, mine hullu tea.

•• Leedulastel on väga banaalne lugu, “Meie oleme võitjad”. See on kogu sõnum, mida nad korrutavad väga lihtsa ja tuntud meloodia saatel. Nahaalse lähenemisega.

•• Väga meeldib Hispaania latiino. See kõlab hästi ja on lahedalt suvine. Aga võiduvõimaluste kohta ei oska jälle midagi öelda, sest see pole otsene tantsulugu, liiga intelligentne ehk. Mõjub väga valmis loona. Ei tea, kuidas see toimib. Mulle väga meeldib.

•• Iirlastel on ballaad, mis on tõesti hästi ilus, ehkki tüüpiline iiri lugu, selline hümn armastusele. Igal aastal on mõni hästi kaunis lugu. Selle lõpus peaks kõigil klomp kurku tulema, kellel hing sees on. Kui on ilukriis, kui kõik panevad tümpsu ja teevad mingit lärmi, on väga hea, et tehakse ka selline lugu.

•• Meeldib ka Norra lugu. See on rahvaviisile toetuv, väga puhas ja ilus romantiline meloodia, viiul ja puha. Kardan, et Eurovisiooni-kontekstis pole sel lööki, ehkki oleks tore, kui sellised lood ka peale minema hakkaksid. Need olid väga edukad siis, kui võitja valis Ïürii.

•• Inglismaal on nõmekoomiline teismeliste värk, kus viis plikat lapsehäälega laulavad ja räppar vahepeal räpib. Väga tuntud loo meloodia.

•• Soome lugu on vahva, lisaks pidi neil laval kõva tulevärk tulema. Vaatame, kuidas see toimib, aga kindlasti hakkab lugu silma ega upu teiste vahele ära. Paljud laulud kaovad seal ära ja pärast ei mäleta neid keegi.

Eurovisioon Ateenas

Poolfinaali esinemisjärjekord

18. mail kell 22 ETV-s

1. Armeenia (esmakordselt) .–

Andre “Without Your Love”

(“Sinu armastuseta”)

2. Bulgaaria – Mariana Popova “Let Me Cry”

(“Laske mul nutta”)

3. Sloveenia – AnÏej DeÏan

“Mr Nobody” (“Hr Eikeegi”)

4. Andorra –Jennifer

“Sense Tu” (“Sinuta”)

5. Valgevene – Polina Smolova “Mum” (“Ema”)

6. Albaania – Luiz Ejlli

“Zjarr e Ftohtë” (“Külm tuli”)

7. Belgia – Kate Ryan

“Je T’Adore” (“Jumaldan sind”)

8. Iirimaa – Brian Kennedy

“Every Song Is a Cry for Love”

(“Iga laul on armastuse karje”)

9. Küpros – Annette Artani (pildil) “Why Angels Cry” (“Miks inglid nutavad”)

10. Monaco – Séverine

“La CoCo-Dance” (“Coco-tants”)

11. FYR Makedoonia – Elena Ristevska “NINANAJNA”

12. Poola – Ich Troje “Follow My Heart” (“Järgi mu südant”)

13. Venemaa – Dima Bilan (pildil)

“Never Let You Go” (“Iial sinust lahti ei lase”)

14. Türgi – Sibel Tüzün

“Süper Star” (“Superstaar”)

15. Ukraina – Tina Karol

“Show Me Your Love”

(“Näita mulle oma armastust”)

16. Soome – Lordi

“Hard Rock Hallelujah”

17. Holland – Treble

“Amambanda”

18. Leedu – LT United “We Are the Winners” (“Me oleme võitjad”)

19. Portugal – Nonstop “Coisas de nada” (“Ma panen su tantsima”)

20. Rootsi – Carola “Invincible” (“Võitmatu”)

21. Eesti – Sandra “Through My Window” (“Läbi mu akna”)

22. Bosnia ja Hertsegoviina – Hari Mata Hari “Layla”

23. Island – Silvia Night “Congratulations” (“Palju õnne”)

Finaali esinemisjärjekord

20. mail kell 22 ETV-s

1. Šveits – Six4One “If We All Give a Little” (“Kui kõik annaks natuke”)

2. Moldova – Arsenium & Natalia “Loca”

3. Iisrael – Eddie Butler

“Together We Are One”

(“Koos oleme üks”)

4. Läti – Cosmos “I Hear Your Heart” (“Kuulen su südant”)

5. Norra – Christine Guldbrandsen “Alvedansen” (“Elve tants”)

6. Hispaania – Las Ketchup

“Bloody Mary” (“Verine Meeri”)

7. Malta – Fabrizio Faniello

“I do” (“Armastan”)

8. Saksamaa – Texas Lightning

“No No Never” (“Ei, ei kunagi”)

9. Taani – Sidsel Ben Semmane

“Twist of Love” (“Armastuse tvist”)

10. poolfinaalist edasipääsenud riik

11. poolfinaalist edasipääsenud riik

12. Rumeenia – Mihai Traistariu (pildil) “Tornero” (“Tulen tagasi”)

13. poolfinaalist edasipääsenud riik

14. poolfinaalist edasipääsenud riik

15. Suurbritannia – Daz Sampson “Teenage Life” (“Teismelise elu”)

16. Kreeka – Anna Vissi “Everything” (“Kõik”)

17. poolfinaalist edasipääsenud riik

18. poolfinaalist edasipääsenud

riik

19. Prantsusmaa – Virginie Pouchain “Il Etait Temps”

(“Käes on aeg”)

20. Horvaatia – Severina

“Moja štikla” (“Minu kõrge konts”)

21. - 24. poolfinaalist edasipääsenud riigid

Finaalis hääletamise järjekord

Eesti kolmeteistkümnes

•• Eesti annab oma punktid 13. riigina. Enne Eestit annab punktid Norra ning pärast Iirimaa.

•• Käesoleval aastal on punktide esitamise süsteemi muudetud. Punkte andev riik esitab punktid 1–7 tabelina, kolm kõrgemat punkti (8, 10 ja 12) teatab punktilugeja.

•• Pinge tõstmiseks esitavad kolm viimast punkti andvat maad – Bulgaaria, Makedoonia ja Türgi – punkte nagu varemgi, lugedes ette kõik punktid.

•• Eurovisiooni saatejuhid on Kreeka päritolu Ameerika teletoimetaja ja saatejuht, telekanalile NBC töötav Maria Menounos ning Kreeka üks tuntumaid lauljaid Sakis Rouvas.