Film räägib kahest üksteist vihkama kasvatatavast põlvkonnast: Kroonlinna sõjakoolis sirguvatest orbudest, kelle vaenlasteks on tšetšeenid, ning Tšetšeeniast ja Inguššiast lapsendatud 63 sõjaorvust, kes omakorda kasvavad oma okupante ehk venelasi vihkama.

“Minu arvates oli see kõige täiuslikumalt komponeeritud film festivalil, klassikaline suurvorm, kus pildi ja muusikalise sõnumi vahel oli saavutatud suurepärane harmoonia,” kommenteeris võidufilmi festivali pealik Mark Soosaar.

Soosaare sõnul ei saaks Pärnu filmifestivalil kunagi osaleda Michael Moore’i sarnase autori filmid, mille eesmärk on propaganda ehk kindlas suunas mõtlemine. “Alati tuleb jätta vaatajale võimalus ise otsustada ja valikuid teha,” lausus festivali pealik.

“Selles mõttes oli “Melanhoolia kolm tuba” suurepärane film, ta pigem jälgis t‰et‰eeni ja vene lapsi, kelle kasvatus ei anna neile võimalust sirguda muuks kui vastastikuseks vihkamiseks ja tapmiseks,” ütles Soosaar.

Lähedane ja õpetlik

Eesti rahvas valis teles linastunud moodsa perekonna teemalisest filmiprogrammist parimaks ehk Eesti rahva auhinna vääriliseks taanlase Lars Westmani filmi “Kas sa armastad mind?”. Filmitegija pöördub selles ligi tunnises filmis tagasi oma kunagiste naissuhete juurde, et küsida oma armastatud naistelt, mis läks valesti, miks suhe nurjus.

“Ma ei oska öelda, miks rahvas just selle filmi valis, aga ma arvan, et see puudutab lihtsalt igaüht, et see oli meile kõige lähedasem,” ütles Soosaar. “Eks kõigil meist ole nurjunud suhteid, aga kui paljud mehed on otsustanud neid analüüsida? Kui paljud on pöördunud tagasi on endise naise või naiste juurde, et küsida: mis läks valesti?”

Soosaar nimetab Westmani filmi suure sisemise soojuse ja hingega tehtud linateoseks. “Seda on küllalt õpetlik vaadata – suhte lõppedes ei lase pinged ja emotsioonid seda rahulikult hinnata, aga tagantjärele oleks see võib-olla praktiline,” lausus ta.

ETV-s linastusid veel filmid Aafrika peresuhetesse sisse elavatest valgetest, kirgiiside pruudiröövist, geiperest, kes surrogaatemaga omale lapse muretsevad, ja lesbikogukonnas kasvavast tüdrukust, kes kohtub oma isaga.

Festivali lõpetas kontsert, kus musitseerisid terve nädala Nikolai tänavas mänginud tänavamuusikud, kellest enim meeldejäänule anti auhind. Selleks osutus veega täidetud pudelitel esinenud Bottle Circle.