EPL Online uuris Keskerakonnale lähedase ringkonna poolt viimasel ajal soetatud meediaväljaannete ostmise kohta arvamusi ajalehtede peatoimetajate Lea Larini (EPL), Priit Hõbemäe (EE), Igor Rõtovi (ÄP), Väino Koorbergi (SLÕL) ja ajalehtede liidu esimehe Toomas Leito käest.

Peatoimetajate ja ajalehtede liidu esimehe üldise arvamuse kohaselt võib tegu olla ohu märgiga, mille eriti ilmekas näide on Vesti Dnja soetamine Keskerakonna ajalehte välja andva mittetulundusühingu (Jüri Vilmsi Sihtkapital) poolt. Tulu pole ju vaja. Päevalehe Vesti Dnja trükiarv on 10 000, sama suur on ka Kesknädala tiraaž, kuid see ilmub kord nädalas.

Arvamusliidrite hinnangul ei saa see leht nüüd jääda Keskerakonnast sõltumatuks, sest on mõeldud venelaste häälte mõjutamiseks, vaatamata sellele, et Kesknädala päises puudub viide Keskerakonnale, vaid on kirjas, et tegu on “rahva poliitikalehega”. Oht on ka poliitiliste ambitsioonide salgamine.

“Meenutagem sedagi, et Vesti Dnja peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin kandideeris 2003. aasta riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas ja sai 708 häält. Regulaarselt venekeelsete ajalehtede sisust ülevaateid üllitav Ivan Makarov toob Eesti-vaenuliku vene meedia kontekstis tihtipeale näiteks just Vesti Dnjad,” märkis Lea Larin.

Keskerakonna toetaja ja kommivabrikant Oliver Kruuda on soetanud osaluse ajalehes Põhjarannik (tiraaž 10 000) ning ajakirjad Sporditäht ja Ärielu (7000). Keskerakonna rahastaja ja laevnik Vjatsˇeslav Leedo asutas ajalehe Oma Saar.

Nende, suhteliselt spetsiifiliste või piirkondlike väljaannete soetamises ärimeeste poolt ei näe peatoimetajad väga suurt kallutatust, pidades sellist ostu propaganda kaalutlustel mõttetuks. Oht on tõenäoliselt üledramatiseeritud, kuid ka head nahka ei maksa sellest loota.