Haigustekitaja sattumine piisknakkuse teel hingamisteede limaskestadele ja sealt edasi läbi aju kaitsebarjääri pea- ja seljaaju ümbritsevasse vedelikku toob kaasa tõsise põletikulise haiguse – meningiidi.

Haigus on väga raske kuluga ja seda eriti väikelastel, kel on organismi üldine kaitsevõime alles nõrk, väljakujunemata. Halvimal juhul võib meningiiti haigestunud väikelaps surra.

Meningiidi peamised tekitajad on bakterid (Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae B jt) ning viirused (entero- ja herpesviirus jt). Bakteriaalne meningiit on raskema kuluga ja haigust tuleb ravida antibiootikumidega.

Meningiidi üheks põhjustajaks on bakter Streptococcus pneumoniae ehk pneumokokk, mida kannab oma ninaneelus peaaegu pool tervetest lasteaialastest. Lisaks meningiidile võib see bakter tekitada veel keskkõrva- ja kopsupõletikku, bakterieemiat ja sepsist.

Et praegu pole väikelaste riiklikku pneumokokivastast vaktsineerimist veel korraldatud, peaksid lapsevanemad oma beebide ja väikelaste põletikuliste haiguste suhtes väga tähelepanelikud olema. Pneumokokist tingitud meningiiti ei esine küll sageli, kuid nagu öeldud, see võib olla väga raskete tagajärgedega. Ka osa Neisseria meningitidis’e ehk meningokoki tekitatud haiguste vastu on vaktsiin olemas.

Kolmanda kurja bakteri, Haemophilus influenzae B ehk hemofiiluse vastane vaktsineerimine on lülitatud riiklikku immuniseerimiskavva ja selle haigustekitaja eest peaksid vaktsineeritud lapsed olema kaitstud.

Kuidas meningiiti ära tunda?

Imikutel ei kujune alati välja tüüpilisi meningiidi tunnuseid. Selles vanuses lapsed on meningiidi korral tavaliselt loiud, magavad rohkem või vastupidi – on liigselt erutatud. Nad keelduvad söögist ja oksendavad. Mõnikord võib lõge pealael olla välja kummunud. Väikelastel võivad esineda krambid. Vanematel lastel võivad krambid seevastu olla meningiidi alguse märgiks.

Üle kaheaastastel lastel on haiguse tunnusteks palavik, oksendamine, peavalu ja kaelakangestus. Sageli ei talu meningiiti haigestunud laps tugevaid helisid ja tal esineb valguskartust.

On esinenud juhte, kus meningiit kulgeb esimestest tundidest tormiliselt ning lapse seisund halveneb väga kiiresti.

Enamasti algab haigus ülemiste hingamisteede infektsiooni nähtudega ning meningiidile iseloomulikud tunnused kujunevad välja mõne päevaga. Väga harvadel juhtudel võib bakteriaalne meningiit tekkida ägeda keskkõrva- või põskkoopapõletiku tüsistusena.

Väga oluline on haigus kiiresti ära tunda ja alustada ravi. Vähimagi kahtluse korral tuleb kohe võtta ühendust oma perearstiga. Lapse tervisliku seisundi kiire halvenemise korral peab aga kindlasti kutsuma kiirabi.

Beebid tuleks vaktsineerida

Raskete haigusjuhtude vältimiseks on kõige tõhusam vaktsineerimine. Eespool nimetatud uut, konjugeeritud pneumokokivaktsiini võib kasutada koos teiste väikelaste nn kalendrivaktsiinidega.  Lisainformatsi-ooni saab iga lapsevanem küsida oma pere- või lastearstilt.

Mitme uuringu tulemustele tuginedes saab väita, et vaktsineerimine on eeskätt tõhus raskemate pneumokoki põhjustatud infektsioonide (meningiit, kopsupõletik) ärahoidmisel. Samal ajal on vaktsiini kasutamine vähendanud lastel ka ägeda keskkõrvapõletiku tõttu tehtavate kuulmekilede šunteerimise (kõrvalühenduse loomise) vajadust lausa viiendiku võrra.

Meil on vaktsineerimine heal tasemel ja suuremalt jaolt ka riikliku toetusega, kuid on veel mitmeid uuenduslikke vaktsiine, mille kasutamise soov mõjutab noore pere eelarvet. Kui aga tegemist on oma lapse elu ja tervisega, ei tohiks ka raske kuluga haigusi vältivad tasulised protseduurid olla ületamatud.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) peab pneumokokivaktsiini kaasamist riiklikesse vaktsineerimisprogrammidesse väga oluliseks kogu maailmas. Juba üle paarikümne riigi on selle vaktsiini oma riiklikku vaktsineerimiskavva lülitanud.

Loodetavasti võtab ka Eesti uute ja oluliste väikelastevaktsiinide osas vastutuse oma õlule, sest tegemist on meie rahva tervise ja tuleviku aspektist väga olulise ennetustegevusega.