Tänavuse Briti turnee viimasel kontserdil – napp poolteist kuud enne järjekordset Eesti-visiiti – on laulja Jim Kerr, kitarrist Charlie Burchill ning kogu ülejäänud kompanii juba vanad mehed. Mis muidugi ei tähenda, et nende lavalolekuoskus aastatega kuhugi haihtunud oleks. Vastupidi: varem pole isand Kerr sellise agarusega püüne ühest servast teise väänelnud.

Sarnaselt Deep Purple’iga mängib Simple Minds ligi 14 miljoni elanikuga Londonis poolteist tuhat pead mahutavas Astorias, Tallinnas aga neli korda suuremas Saku suurhallis.

Hea küll, Simple Minds mängib väljamüüdud Astorias kaks õhtut järjest, ent bändi kuldsed päevad jäävad vaieldamatult aega, mil leiboristid olid veel vasakpoolne partei ning Nelson Mandela planeedi kuulsaim poliitvang. Viimased 15 aastat on Simple Minds pidanud oma staadionide määramatusest toituvat UNESCO poppi pisikestesse klubidesse mugandama. Nad näivad veel praegugi sellega hädas olevat. “Meil on hea meel mängida väikestes kohtades nagu see siin,” teatab Jim Kerr justkui vabandades. “Teie energia jõuab paremini meieni.” Jajah.

Ammu unustatud terad

Ligi kahetunnine set algab mõne aasta vanuse “Sleeping Girliga” ning jätkub orkestri praeguse raadiolooga “Home”. Enam-vähem siis värskem kraam ka lõpeb: ülejäänud õhtu möödub lugudega, mis pärit Simple Mindsi aastakümnete eest suureks teinud plaatidelt.

Lisaks kohustuslikule kraamile (“Waterfront”, “Don’t You Forget About Me”, “Someone Somewhere In Summertime” ja “See the Lights”) mängib bänd vähemtuntud, ent hardcore-fänne pisarateni liigutavaid 80-ndate albumilugusid. “All the Things She Said”, “Big Sleep”, “Up on the Catwalk”, “Love Song”, “Speed Your Love to Me” ning mitmed teised ammu unustatud terad on katkematu sümfoonia fännidele, kelle keskmine sünniaasta ei erine oluliselt laval esimesest loost pöördumatult higistava Jim Kerri omast.

Eestis läheb Simple Mindsil sellise programmiga aga raskeks, sest kuigi post punk Tallinnas Harjumäel pühapäeviti plaate vahetamas käinud melomaanidest päris mööda ei jalutanud, on “teadlikke fänne” Saku suurhalli täitmiseks ilmselt liiga vähe. Simple Mindsi 80-ndate lõpu megahitid on aga otsekui staadionide jaoks kirjutatud. Ilmselt just seetõttu on bänd nende Astoriasse importimisel ettevaatlik. Ehk on bänd Tallinnas poliitilise naivismi kuldaja hittidega (“Mandela Day” ja “Belfast Child”) julgem. Või siis mitte. Võta kinni, kuidas parem oleks.

Simple Minds Tallinnas

Aprillis suurhallis

•• Simple Mindsi Tallinna-kontsert toimub 4. aprillil Saku suurhallis.

••Saali keskel asuv lava muudab kontserdi õhustiku soliidsemaks ja intiimsemaks.

•• Simple Minds jõuab Tallinnasse oma 2006. aasta maailmaturnee “Black & White” raames, millega tutvustatakse sügise algul ilmunud samanimelist stuudioalbumit.

••Bänd on tegutsenud üle 25 aasta ning müünud üle 30 miljoni plaadi.

•• Varem on Simple Minds Eestis esinenud Rock Summeril kümmekond aastat tagasi.

•• 490–990-kroonised piletid on müügil kõigis Piletilevi müügikohtades ja internetis. www.piletilevi.ee