Südame- ja ajuveresoonkonna haiguste tekkeks vajalikud eeldused kujunevad välja aastatega, sel põhjusel kannab tänavune südamenädal pealkirja „Tervislikud eluviisid ennetavad südamehaiguseid ja insulti”.

Rasked haigused, nagu infarkt ja insult, võivad välja kujuneda ebatervislikust toitumisest, ülekaalust, stressist, alkoholiga liialdamisest ning suitsetamisest. Sellele kõigele juhitakse tähelepanu käesoleva nädala raames.

Eestis on vereringeelundite haigustesse suremuses läbi aastate suurimat osa mänginud südame isheemiatõbi (51%), millele järgnevad peaajuveresoonte haigused (20%) ja kõrgvererõhktõbi (11%). Riikliku südamestrateegia eesmärgiks on vähendada varajast suremust südame- ja veresoonkonnahaigustesse meeste seas 40% ning naiste seas 30% aastaks 2020.

Strateegia sihtgrupp on ennekõike kasvav põlvkond ja tööealine elanikkond. Tervise-käitumise kujundamise tulemused ilmnevad pikaajalise protsessi tulemusena. Vähehaaval hakkab ennetustöö vilja kandma ja paranemas on rahvastiku kehaline aktiivsus ning toitumisharjumused. Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise mulluse uuringu põhjal võib väita, et on suurenenud  värske puuvilja tarbimine. Positiivne on see, et üle 90% küsitletuist kasutab toiduvalmistamisel peamiselt toiduõli. Ka igapäevasuitsetajate osakaal ning passiivne suitsetamine vähenevad. Samas aga alustavad suitsetamist üha nooremad.

Südamenädala sõnumite levitamiseks toetutakse maakondade terviseedendajate võrgustikule, kes koostöös omavalitsuste ja kohalike asutustega korraldavad arvukalt üritusi: tervise- ja infopäevi, sportlikke üritusi, seminare jm.

Südamenädala raames on võimalus Apteek1 apteekides lasta mõõta vererõhku, kolesterooli ja veresuhkrut.

Ter­ve süda­me näi­ta­jad:

• Pulss ra­huo­le­kus:

ku­ni 80 löö­ki/min

• Ve­rerõhk: al­la 130/85 mm Hg

• Ko­les­te­rool: al­la 5,0 mmol/l

• Ve­re­suh­kur: al­la 5,5 mmol/l

• Vöö­ko­ha ümbermõõt: nais­tel al­la 88 cm, mees­tel al­la 102 cm