“Hea maitse nimel ei pea ohverdama oma isiksust ega rõivaste praktilisust,” kinnitab Baltmani peadisainer Tarvo Jaansoo. Meestemoes maksavad eelkõige kvaliteet, soliidsus ning traditsioonid. “Naistemood vahetub kiiremini, meestemood teeb pöördeid omas tuuris,” lisas ta. Valitsevateks värvideks on sinine, tumehall ning must, klassikat kombineeritakse hooajamoega. Detailid on diskreetsed, sageli teada vaid kandjale endale.

Nii meeste- kui ka naistemoes on algaval hooajal moes musta kombineerimine mustaga, läikivate ning jäikade materjalide, nagu nahk ja satiin, kandmine koos pehmete materjalidega, nagu vill, velvet või mo-häär.

Toon toonis rõivaste kombineerimise kõrval on moes ka kontrastid, kasutatakse intensiivseid ja tugevaid värve. Kui meestemoes eelistatakse endiselt klassikalist vormi ja selget lõiget, siis naistemood on eripalgelisem – trendi loovad on nii naiselik liivakellasiluett kui ka maskuliinne, rõhutatud vööjoone ja laiade pükstega tviidkostüüm.

Eklektiline sügismood

Moeloojad on tänavu saanud inspiratsiooni väga erinevatest ajastutest, mis teeb selle sügise moemaastiku väga eklektiliseks. Naistemoes on märksõnadeks keskaja temaatika ning 1940-ndate ja 1960-ndate mõjutused. “Valitsev trend on uue ja vana miksimine,” kinnitab Montoni peadisainer Janika Sootna.

Kui rõivaste juures kasutatakse peamiselt ümaraid vorme – õlajoon on pehme ja varrukad puhvis –, siis aksessuaarid on jõulised ja efektsed: rasked nahast vööd, dekoratiivsed kotid ja saapad, julged peakatted ning ehted.

Mood ei dikteeri, tegemist ei ole kunagi reeglite, vaid pigem soovitustega. Eri tekstiile, värve ja lõikeid annab omavahel igatepidi kombineerida. Valikuvabadus on pea piiramatu.