Eelmine kord sai läbi käidud kõikide koolide kodulehed ja jõutud järeldusele, et enamik neist vastab valemile: õpetajate nimekiri + direktori pilt + ajalugu + tänapäev ning lisaks koolimaja foto, valikuliselt kaskede või mändide all. Mittetulundusühingu puhul tundub valem olevat järgmine: põhikiri + juhatuse liikmed + ajalugu + uudised. Viimati mainitud rubriiki kuulub reeglina üks-kaks teadet aastast 1994-96 – täpselt samad aastad jäid mulle meelde ka kooliveebide puhul. Tookord arvasime, et küllap on asja eest hoolt kandnud poiss lihtsalt kooli lõpetanud.

Sedapuhku tekib aga tunne, et arvatavasti on tegemist mõne globaalsema nähtusega. Kas seni dokumenteerimata hiidmeteoriit? Või massiline emigreerumine? Või on kõik arvutiga kokku puutunud tegelased läinud mõnele looduslähedasemale tööle närve rahustama?

On veel üks teooria - esimene kodulehe-alge tegemine osutus jõupingutuseks, mida ei taheta korrata. Selleks on vaja üles otsida vajalikud programmid, leida üles vajalikud tekstijupid, kõik jupid kokku sobitada ja lõpuks veel ka kogu kupatus kuidagi netti läkitada. Ehk et ühe uudise lisamise nimel on roppu moodi tööd vaja teha.

Aga juhtumisi on just nimelt uudised kui kindel märk elutegevusest see, mida mina alati otsin. Ajalugu? Põhikiri? Juhatuse liikmed? Kui ma just vastaval teemal referaati ei kirjuta, jätavad need mind üsna külmaks. Aastast 1994 edasi on kindlasti ka ajalugu tehtud, rääkimata juhatuse ümbervalimisest.

Ainus viis oma veebilehekülg kaasaega tuua, on võtta endale kohustus kõik kirjatööd kohe veebi pista. Pole salajane? Paneme aga välja! Rikkamad firmad saavad lubada endale dünaamilist veebi, kus asjasse puutuv kodanik saab ennast ”administraatoriks” kuulutades uudiseid-lugusid lisada ja muid muudatusi teha, otse veebibrauserist.

Kes nii rikkad ei ole, võivad sama ka tasuta saada. Tegelikult olen ma nendest võimalustest ka siinsamas juba kirjutanud, aga paistab, et kordamine tuleks kasuks. Nimelt võiks lihtsalt muudetavat veebilehte igatsedes alustada sellisest kohast nagu www.blogger.com – ideaalne abivahend juhuks, kui sa lihtsalt tahad veebi teha ja mitte pühenduda sellele, kuidas see tehniliselt välja näeb.